Turcia scumpește strâmtorile: Taxa pentru trecerea prin Bosfor și Dardanele va crește de cinci ori

1

Potrivit cotidianului turc Sabah, în conformitate cu drepturile acordate prin Convenția de la Montreux, Turcia va crește de cinci ori prețul pentru trecerea prin Bosfor și Dardanele.

“Sistemul de plată la cursul de schimb, fixat cu o reducere de 75% în 1983, a fost abolit”, a informat jurnalul turcesc. Ordonanța în acest sens ar trebui să intre în vigoare pe 07 octombrie.

După cum a evaluat gazeta, veniturile anuale ale Turciei din taxa pe strâmtori va crește la 200 de milioane de dolari. În prezent, țara câștigă aproximativ 40 de milioane de dolari pe an.

Convenția de la Montreux din anul 1936 este documentul care a restaurant suveranitatea Turciei asupra Bosforului și Dardanelelor de la Marea Neagră până la Marea Mediterană. Potrivit art.19 din convenție, Turcia poate închide strâmtorile pentru navele țărilor aflate în război. Singurele excepții sunt reprezentate de navele care revin în locurile de dislocare permanentă. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Turcia a închis strâmtorile pentru navele de luptă din Rusia și Ucraina începând din 28 februarie 2022. În acest interval, nicio navă de luptă din cele două state nu a traversat Strâmtorile Bosfor și Dardanele.

Rusia dispune de mai multe nave de luptă ale Flotei din Marea Neagră aflate în misiune în Marea Mediterană. Deși, în baza Convenției de la Montreux, acestea ar putea reveni în Marea Neagră, partea rusă nu s-a folosit până acum de această posibilitate.

Probabil că autoritățile de la Moscova au decis înlocuirea echipajelor navelor la anumite intervale de timp și menținerea acestora în misiune în cadrul escadrei din Mediterană.

Surse: colonelcassad.livejournal.com, kommersant.ru.

Lasă un comentariu