Două bombardiere americane B-52H au zburat deasupra statelor baltice: Evoluții simultane în apropiere de Sankt Petersburg și Kaliningrad

foto

Analiză remnmilitaryblog.com

Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au informat că, pe 02.09.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au efectuat zboruri de antrenament în spațiile aeriene ale statelor baltice. Acestea au evoluat simultan la distanțe mici de frontierele rusești de la Marea Baltică.

Aeronavele, cu numerele de înregistrare 60-0026 și 60-0005, care au întrebuințat indicativele radio SPICY51 și SPICY52, au decolat de la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie. Deplasarea acestora s-a făcut pe un traiect de zbor, care a inclus Marea Britanie, Marea Nordului, Danemarca, Suedia, Marea Baltică, Estonia, Letonia și Lituania. Deși se pare că cele două aeronave au zburat separat, pe anumite porțiuni ale traiectelor de zbor acestea au evoluat împreună.

Trebuie remarcat faptul că bombardierele strategice americane au zburat în apropierea frontierelor rusești, apropiindu-se la distanțe mai mici de 80 de kilometri. În punctele finale ale misiunilor, SPICY51 a orbitat în nordul Estoniei, în apropierea localităților Kunda și Rakvere, iar SPICY52 în zona localității Panevezys din Lituania.

foto 1

SPICY51 a evoluat la o altitudine de aproximativ 6.270 de metri, cu o viteză de circa 660 de kilometri pe oră.

Înainte de revenirea în Marea Britanie, bombardierele strategice americane au fost realimentate în aer de la avioane-cisternă de tip KC-135R Stratotanker aparținând Forțelor Aeriene ale SUA. Una dintre aeronave a fost avionul cu numărul de înregistrare 62-3540, care a întrebuințat indicativul radio HOBO40. Aceasta a decolat de pe aerodromul Mildenhall din Marea Britanie.

Ținând cont de activitățile desfășurate de bombardierele strategice americane B-52H se poate aprecia că acestea au simulat executarea unor atacuri simultane asupra celor mai importante regiuni ale Rusiei de la Marea Baltică, respectiv Sankt Petersburg și Kaliningrad.

Zborurile aeronavelor americane au fost efectuate pe fondul reuniunii miniștrilor apărării din statele baltice și o serie de țări din nordul Europei, care s-a desfășurat, pe 02 septembrie, în localitatea Visby de pe Insula Gotland din Marea Baltică. La aceasta au participat miniștri din Estonia, Letonia, Lituania, Norvegia, Danemarca, Islanda, Finlanda și Suedia.

Pe 18.08.2022, patru bombardiere strategice americane B-52H au fost redislocate la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie de la Baza Aeriană Minot din SUA, pentru o misiune de tip Bomber Task Force.

Este vorba despre aeronavele cu numerele de înregistrare 60-0005 Warbird, 60-0023 Bomber Barons, 60-0034 Wise Guy și 60-0026 Dakota Avenger.

Acestea au efectuat deja mai multe zboruri de instrucție în spațiul aerian european, evoluând și deasupra României pe 26 august.

Surse: twitter.com, t.me.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s