Încă un eșec al ofensivei ucrainene: Trupele ruse au respins un atac al forțelor speciale ale Ucrainei asupra centralei nucleare de la Zaporozhye

1

În dimineața zilei de 01 septembrie, Forțele Armate ale Ucrainei au încercat să debarce trupe lângă Energodar și să captureze centrala nucleară de la Zaporozhye, chiar în timp ce delegația Agenției internaționale pentru energie atomică (AIEA) ajungea la instalația energetică aflată sub controlul trupelor ruse. Operațiunea armatei ucrainene s-a soldat cu un mare eșec.

Potrivit datelor prezentate de partea rusă, Kievul a pierdut peste 300 de soldați de elită ai forțelor speciale ucrainene, care au participat la operațiune. În apele lacului de acumulare Kakhovka și în zona de coastă din Energodar, pe două șlepuri distruse care au avansat suplimentar, se aflau câte 140 de luptători, iar încă aproximativ 50 de militari se pregăteau pentru transferul din zona Nikopol.

Numărul total al personalului militar implicat din Forțele pentru Operații Speciale și Direcția Principală Cercetare a fost de aproximativ 320 de persoane, dintre care 230 și-au încheiat recent pregătirea în Marea Britanie și s-au întors în Ucraina. Forțele Armate ale Federației Ruse au capturat patru ofițeri ucraineni. În plus, potrivit unor informații neoficiale, se pare că până la opt ofițeri ai Ministerului britanic al Apărării au fost uciși în zona Nikopol.

În după-amiaza zilei de 01 septembrie, misiunea AIEA, formată din 14 persoane și condusă de șeful organizației internaționale Rafael Grossi, a reușit să ajungă pe teritoriul centralei nucleare de la Zaporozhye. Reprezentanților AIEA și jurnaliștilor li s-au prezentat rezultatele bombardamentelor asupra centralei, în timp ce zgomote ale exploziilor se mai auzeau în depărtare.

Pe de altă parte, trebuie precizat faptul că trupele ucrainene își continuă contraofensiva din sudul țării, continuând să arunce în luptă noi unități pe direcția Nikolaev-Krivoi Rog. Până în prezent, toate încercările părții ucrainene de a dezvolta ofensiva au fost neutralizate, aceasta suferind pierderi grele.

Pentru a treia zi consecutiv, Kievul a încercat să străpungă apărarea armatei ruse în direcția Herson, dar a dat peste rezistența organizată a acesteia din urmă. Parașutiștii ruși operează în regiune și ei au fost cei care au împiedicat înaintarea armatei ucrainene. Potrivit unor informații neconfirmate oficial, comandamentul ucrainean a introdus deja în luptă un al doilea eșalon, a cărui misiune constă în dezvoltarea ofensivei, după descoperire. Unitățile proaspete încearcă să preia misiunile primului eșalon, distrus aproape complet, dar sunt, de asemenea, măcinate de trupele rusești.

După cum a anunțat Ministerul rus al Apărării, în cea de-a treia zi a atacurilor, partea ucraineană a pierdut 31 de tancuri, 22 de mașini de luptă ale infanteriei, 18 vehicule blindate, 8 camionete cu mitraliere de calibru mare și peste 350 de militari. Principala înfrângere a unităților de atac ale Forțelor Armate ale Ucrainei a fost provocată de artileria și rachetele rusești de aviație și de complexele Iskander, care au lucrat în spatele rezervelor ucrainene. Astfel, în trei zile de confruntări în sudul Ucrainei, trupele ucrainene au pierdut peste 2.000 de militari, iar cantitatea de echipamente distruse pune sub semnul întrebării toate ultimele livrări, inclusiv din Occident.

Și pe alte direcții au fost respinse încercările de ofensivă ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Astfel, a fost dejucată o încercare de înaintare a militarilor ucraineni în zona localității Russkiye Tishki din Regiunea Harkov. Ca urmare a înfrângerii, Brigada 14 aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei a pierdut peste 50 de persoane. Alți 56 de soldați ai brigăzii au fost eliminați de militanții Armatei Naționale Kraken, în încercarea de a se retrage.

Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au lovit și punctul de desfășurare temporară a Brigăzii 93 a Forțelor Armate ale Ucrainei în zona Chasova Yar, fiind uciși peste 100 de naționaliști. La Artyomovsk, rămășițele Brigăzii 72 Mecanizate și-au abandonat pozițiile, refuzând să mai execute ordinele din cauza pierderilor grele.

În timpul zilei, Artileria și Aviația au lovit 144 de zone de concentrare a personalului și echipamentelor adversarului, patru puncte de conducere, un pluton de obuziere americane M777 și au distrus opt depozite de muniții. Tunarii antiaerieni au doborât opt drone și au interceptat o rachetă Tochka-U și 48 de proiectile, din care 44 lansate de complexele americane HIMARS.

În zona podului Antonovski, sistemele rusești de apărare antiaeriană au doborât două rachete AGM-88 HARM americane, a căror misiune consta în înfrângerea complexelor rusești de apărare antiaeriană, care protejează podul și localitatea Herson. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Din datele prezentate mai sus rezultă că situația de pe frontul din Ucraina nu este deloc în favoarea trupelor ucrainene. În pofida sprijinului occidental, oferit cu generozitate pe toate planurile, militarii ucraineni nu fac față confruntărilor cu trupele ruse, care s-au instalat serios în estul și sudul Ucrainei. Acestea din urmă avansează și ele destul de greu, dar reușesc să mențină pozițiile cucerite în timpul confruntărilor.

Probabil, un eșec al contraofensivei ucrainene în zona Herson va permite trupelor ruse să avanseze mai rapid în Regiunea Nikolaev și, ulterior în Regiunea Odesa. Astfel, este posibil ca, până la sfârșitul acestui an, militarii ruși să închidă complet accesul Ucrainei la Marea Neagră.

Aceste evoluții vor fi facilitate și de oboseala Occidentului, care, pe măsură ce se apropie iarna, va reduce sprijinul acordat Ucrainei, pe fondul unor presiuni așteptate din parte populației nemulțumite de creșterea prețurilor la energie.

Surse: topcor.ru, topwar.ru, tass.ru.

Lasă un comentariu