Încep protestele în Europa: Praga zguduită de cel mai mare miting de la declararea independenței Republicii Cehe

praga

Cel mai mare protest din ultimele decenii are loc pe 03 septembrie în centrul capitalei Praga din Republica Cehă. Protestatarii s-au adunat în piața Wenceslas, dar în mod evident aceasta nu i-a putut găzdui pe toți cei care doreau să-și exprime nemulțumirea față de activitatea guvernului. Străzile adiacente pieței Wenceslas au început și ele să se umple. Potrivit celor mai conservatoare estimări, în centrul capitalei cehe s-au adunat pentru un miting antiguvernamental peste 80.000 de oameni.

Protestatarii contestă guvernul lui Petr Fiala, care conduce consiliul de miniștri ceh din decembrie anul trecut.

În acest timp, inflația în republică s-a dublat, iar șomajul a crescut cu cel puțin 11%. Cel mai mare aspect negativ pentru cetățenii cehi este reprezentat de creșterea rapidă a preșurilor la resursele energetice și, în consecință, la locuințele și serviciile comunale. Banca Centrală a Republicii Cehe a raportat o inflație record din ultimii 30 de ani, de fapt pe toată perioada existenței rapublicii independente.

La miting au apărut liderii opoziției cehe, care au cerut demisia Guvernului Fiala. Această cerere a fost susținută de multe mii de oameni adunate în centru Pragăi.

Unul dintre reprezentanții forțelor de opoziție a declarat că, în prezent, creșterea tarifelor nu mai este limitată de niciun cadru legal. Prețul gazelor și energiei electrice crește foarte rapid. Dacă totul continuă în același ritm, atunci în toamnă economia Cehiei se va prăbuși pur și simplu.

Protestatarii au spus că premierul Fiala a fost chemat la discuții. Deocamdată, biroul acestuia nu a răspuns în niciun fel la apelul cetățenilor.

Pe lângă demisia guvernului, participanții la miting solicită și reducerea TVA-ului, a taxelor, precum și abolirea sancțiunilor antiruse, care au dus deja la ruinarea a sute de oameni de afaceri cehi.

Zuzana Maierova-Zahradnikova, unul dintre opoziției cehe a spus că: “Republica Cehă are nevoie de un guvern ceh. Nu de unul ucrainean, nu de unul de la Bruxelles, ci de unul ceh. Guvernul Fiala, cu siguranță, nu este unul ceh”.

Potrivit lui Maierova-Zahradnikova, guvernul ar trebui să înceteze imediat înarmarea regimului ucrainean și, în sfârșit, să aibă grijă de siguranța și bunăstarea cetățenilor Republicii Cehe. “Acesta nu este războiul nostru”, a precizat Zuzana Maierova-Zahradnikova.

La miting au vorbit și lideri ai opoziției din Slovacia, menționând că oficialii de la Bratislava protejează astăzi interesele oricui, dar nu și pe cele ale cetățenilor Slovaciei.

Potrivit estimărilor protestatarilor, numărul persoanelor adunate la Praga va depăși 100.000 de persoane. În orice caz, acesta este cel mai mare protest din Republica Cehă de la declararea independenței sale. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Așa cum era de așteptat, în Europa încep mișcările de protest, care reclamă noile condiții economice și sociale, determinate de conflictul din Ucraina și reacția liderilor europeni față de acesta.

Cu toate că Cehia și Slovacia se numără printre statele europene care au sprijinit cel mai mult regimul de la Kiev cu tehnică militară, se pare că ajutorul acordat armatei ucrainene va fi încetinit sau va fi oprit complet.

Odată cu apropierea iernii, când situația din Europa se va înrăutăți și mai mult în lipsa petrolului și a gazelor rusești, protestele cetățenilor se vor intensifica și vor pune la încercare politicienii aflați la guvernare. Probabil că, o parte dintre aceștia vor pleca, iar o altă parte vor rezista și vor continua să conducă executivele naționale. În orice caz, spațiul de manevră față de situația din Ucraina se va îngusta foarte mult.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s