În cadrul discuțiilor de la Belgrad cu președintele Turciei, pe 07.09.2022, liderul sârb, Aleksandar Vucic, a exprimat o prognoză extrem de dezamăgitoare pentru UE.
Potrivit acestuia, el a urmărit o parte din discursul de astăzi al lui Vladimir Putin la Forumul Economic Estic și a ajuns la concluzia că iarna viitoare va fi una rece pentru Europa, iar următoarea va fi polară.
Vucic a subliniat faptul că, liderii europeni, în loc să încerce un compromis cu Moscova, mizează pe înfrângerea militară a Rusiei în Ucraina. Cu toate acestea, după cum a spus liderul sârb, dacă UE consideră că Rusia poate fi învinsă cu ușurință, atunci țările europene trebuie să se pregătească pentru o iarnă rece.
Recep Tayyip Erdogan este, de asemenea, sigur că este necesar să se ajungă la un compromis în conflictul ruso-ucrainean, cât mai curând posibil. Liderul turc a subliniat că Occidentul furnizează Ucrainei arme învechite, “fiare vechi”, după cum a precizat el, așa că nu trebuie să se mizeze pe încetarea rapidă a conflictului pe câmpul de luptă.
Comentariu remnmilitaryblog.com: Ideea necesității unui compromis în relațiile dintre Rusia și Ucraina încep să se audă din ce în ce mai des în Europa. Este adevărat că cele mai multe voci se aud în tabăra mai degrabă imparțială, dacă nu chiar în favoarea Rusiei.
Cu toate acestea, în urmă cu câteva zile, chiar și cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că negocierea păcii cu Rusia este o problemă exclusivă a Ucrainei.
Sunt însă pregătite părțile pentru negocieri? Evident că nu. O mărturie în acest sens stă chiar lipsa de contacte între negociatorii din Rusia și Ucraina din ultima vreme. După câteva întâlniri de tatonare a terenului, care au avut loc, la câteva săptămâni de la declanșarea conflictului, contactele dintre părți au fost întrerupte și nu s-au mai reluat până în prezent.
Rusia, care simte că apropierea iernii îi va conferi anumite avantaje, atât pe câmpul de luptă, cât și în relațiile cu statele care primesc petrol și gaze de la Moscova, nu și-a atins încă obiectivele pe teren, care constau în asigurarea unui coridor terestru între Rusia continentală, Crimeea și Transnistria, precum și închiderea accesului Ucrainei la Marea Neagră. Acest lucru implică eliberarea Regiunilor Nikolaev și Odesa.
Probabil că, până nu își va îndeplini aceste obiective, partea rusă nu va accepta să participle la noi negocieri de pace sau o va face de dragul imaginii, fără prea mari șanse de reușită.
De cealaltă parte, Ucraina, puternic susținută de SUA și Marea Britanie, nu este pregătită să renunțe la sprijinul occidental, fără de care nu va putea să supraviețuiască. În acest fel, Kievul nu are cu ce să vină la negocieri, fiind nevoit să accepte mari concesii teritoriale și pierderea suveranității.
În concluzie, compromisul încă nu poate fi obținut între cele două părți participante la conflict. Poate peste câteva luni…