Turcia face din nou opinie separată: Erdogan critică Occidentul și afirmă că armele trimise în Ucraina sunt “fiare vechi”

foto

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, pe 07.09.2022, că nu sprijină cursul provocator al Occidentului în problema ucraineană.

“Turcia, așa cum a făcut și înainte, aderă la o politică echilibrată față de Ucraina și Federația Rusă. În același timp, personal, nu susțin cursul provocator al Occidentului asupra Ucrainei”, a spus Erdogan la o conferință de presă comună desfășurată la Belgrad, după o întâlnire cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic.

Pe de altă parte, președintele Erdogan a criticat statele occidentale pentru armele furnizate Ucrainei, pe care le-a numit “fiare vechi”.

“Ei spun că trimit arme în Ucraina. Orice fier vechi au, îl trimit Ucrainei”, a menționat președintele Turciei.

Potrivit precizărilor sale, partea turcă va continua să aibă poziții echilibrate în relațiile cu Federația Rusă și Ucraina, în vederea rezolvării situației în care se află acestea. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, continuă să facă opinie separată în cadrul NATO, pronunțându-se pentru menținerea de relații bune cu ambele părți implicate în conflictul din Ucraina.

Trebuie reamintit faptul că Turcia a refuzat în mod categoric să impună sancțiuni împotriva Rusiei, explicându-și decizia prin faptul că un astfel de demers ar fi neprofitabil pentru economia sa. În plus, autoritățile de la Ankara spun că este necesar să se poarte un dialog cu Moscova, pentru a depăși criza din Ucraina.

Pe de altă parte însă, Recep Tayyip Erdogan nu recunoaște apartenența Crimeii la Federația Rusă, afirmând că o înțelegere între părți, care să pună capăt conflictului actual, trebuie să includă angajamentul Rusiei de a returna Crimeea statului ucrainean. În același timp, compania turcească Baykar Makina refuză în mod categoric să livreze drone de atac Bayraktar TB2 Federației Ruse, spunând că se poziționează de partea Ucrainei, căreia îi livrează exclusiv astfel de armamente. Comentând această situație, președintele turc a explicat că Baykar Makina este o societate privată și nu poate influența deciziile acesteia. După cum se știe însă, unul dintre acționarii principali ai companiei este ginerele președintelui Erdogan.

Una peste alta, se pare că Turcia adoptă o poziție oarecum imparțială față de conflictul dintre Rusia și Ucraina, poziționându-se față de acesta în funcție de interesele proprii.

O astfel de atitudine poate părea surprinzătoare, ținând cont de faptul că Turcia este stat membru NATO. Cu toate acestea însă, acest fapt nu a împiedicat-o să achiziționeze din Rusia sisteme de rachete antiaeriene de tip S-400, intrând într-un conflict major cu SUA.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s