Cehia intenționează să cumpere 24 de avioane de vânătoare americane de tip F-35

foto

Ministerul ceh al Apărării a informat, pe 05.10.2022, că, la începutul acestei săptămâni, a transmis SUA o cerere de ofertă pentru 24 de avioane de vânătoare de tip F-35. Aceasta reprezintă o condiție prealabilă pentru continuarea negocierilor dintre părți.

După cum au precizat reprezentanții ministerului, se așteaptă ca discuțiile pe această temă să fie reluate la jumătatea lunii octombrie, în Statele Unite.

“Cererea de ofertă nu are un carcater obligatoriu. Prin intermediul acesteia, Guvernul ceh își exprimă numai interesul pentru continuarea negocierilor cu partea americană privind achiziționarea aeronavelor. Transmiterea acesteia este o condiție prealabilă necesară pentru partea americană în vederea reluării întâlnirilor”, au precizat reprezentanții Ministerului ceh al Apărării, citați de agenția de presă CTK.

Consultările inițiale privind posibila achiziție de avioane moderne din SUA au început în luna septembrie, printr-o întâlnire la nivelul experților din Cehia și Statele Unite. Reuniunea următoare este programată pentru mijlocul lunii octombire, când părțile vor discuta despre parametrii achiziției și exploatării aeronavelor.

“Unul dintre punctele principale ale tuturor negocierilor viitoare se va referi la posibila implicare a industriei cehe în această tranzacție”, au menționat reprezentanții ministerului.

Echipa cehă de negociatori include reprezentanți ai Ministerului Apărării, Ministerului de Externe, Ministerului Finanțelor, precum și Ministerului Industriei și Comerțului.

În vara acestui an, Guvernul ceh a hotărât să înceapă negocierile cu Guvernul american pentru achiziționarea a 24 de avioane de vânătoare de tip F-35. Decizia a fost luată în baza unei recomandări a conducerii armatei cehe.

Ministrul ceh al apărării, Jana Chernokhova, a fost împuternicită să discute cu reprezentanții Guvernului american până în luna octombrie 2023. În cazul în care, până la această dată, nu se va junge la un acord între părți, va fi căutată o altă soluție.

Avioanele de vânătoare americane vor înlocui în armata cehă avioanele suedeze de tip Grippen. Militarii cehi au încheiat un acord pentru închirierea acestora până în anul 2027.

Sursa: ceskenoviny.cz.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s