Rusia va testa noile tancuri T-14 Armata în Ucraina. Acestea vor apărea în curând pe linia frontului

foto

După ce în Rusia a fost decretată mobilizarea parțială, pe Internet au început să apară diverse materiale video cu pregătirile desfășurate de rezerviștii mobilizați. De exemplu, martori oculari au publicat imagini cu tanchiști care se antrenează pe noile tancuri de tip T-14 Armata. Acest fapt confirmă intenția comandanților militari ruși de a trimite tancuri de acest tip în Ucraina.

Trebuie remarcat faptul că, până în prezent, noile tancuri nu au fost semnalate în zona operației militare speciale desfășurate de militarii ruși pe teritoriul Ucrainei. Cu toate acestea, acum există șansa apariției tancurilor T-14 Armata, dotate cu complexe de protecție activă, în zonele de luptă reală, în primul rând pentru testarea acestora.  

Într-un videoclip postat pe Internet apare un tanc greu de luptă pe șenile, care se deplasează pe teritoriul unui centru de instrucție. Materialul video a fost filmat de militarii ruși care urmăreau mișcarea acestuia. Având în vedere ținuta militarilor și aspectul mediului înconjurător, se poate aprecia că înregistrarea a fost făcută în această toamnă. (Video)

Dezvoltarea tancului T-14 Armata a început în anul 2009, când la conducerea Ministerului rus al Apărării se afla Anatoli Serdyukov. În anul 2015, tancul a fost prezentat pentru prima dată în public la Parada Victoriei de la Moscova, anunțându-se că a fost produs un lot de pre-serie format din 20 de tancuri de acest tip.

În același an 2015, directorul general al Uralvagonzavod, Oleg Sienko, a declarat că societatea a primit o comandă pentru 2.300 de tancuri T-14 Armata, urmând ca acestea să fie livrate până în anul 2020. În cazul unor reduceri ale bugetului militar al Federației Ruse, planul ar fi trebuit să fie prelungit până în 2025.

La sfârșitul lunii iulie 2018, vicepremierul Yuri Borisov, responsabil pentru Complexul Militar Industrial, a anunțat că tancul de perspectivă T-14 Armata este prea scump pentru achiziții în masă. În a doua jumătate a lunii august 2018, în cadrul forumului tehnico-militar Armata-2018, adjunctul ministrului rus al apărării, Aleksei Krivoruchko, a declarat că a fost semnat un contract pentru achiziționarea a 132 de tancuri T-14 și mașini de luptă ale infanteriei T-15, pe platforma Armata. Primele nouă unități trebuiau să intre în dotarea Forțelor Armatei ale Federației Ruse chiar în cursul anului 2018, iar restul până la sfârșitul anului 2021.

Însă, testele de stat ale tancului T-14 Armata au început abia în anul 2019, iar în 2020 s-a anunțat că Ministerul Apărării va primi, până în 2027, numai 500 de tancuri de acest tip. După aproximativ un an, în luna februarie 2021, constructorul general al Biroului de construcții pentru mașini de transport (parte a societății Uralvagonzavod), Andrei Terlikov, a informat că livrările din producția de serie a tancurilor T-14 Armata vor începe în anul 2022.

“Testele de stat sunt în curs de desfășurare și ne așteptăm să fie finalizate într-un an sau doi. Până la sfârșitul anului 2021, în cadrul unuia dintre contracte, este planificată livrarea unui lot inițial de tancuri. Din 2022, va fi demarată livrarea în serie”, a spus atunci Terlikov.

Trebuie menționat faptul că muniția pentru tancul T-14 Armata trebuia să fie pregătită de întreprinderile din cadrul Rosatom până la sfârșitul anului 2021. În afară de aceasta, Uralvagonzavod negociază cu Ministerul rus al Apărării pentru reducerea costurilor de producție ale noului tip de tanc.

Așadar, în prezent, nu se cunoaște cu exactitate câte tancuri T-14 Armata se află în dotarea Forțelor Armate ale Federației Ruse. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Potrivit surselor deschise, armata rusă dispune în prezent de aproximativ 30 de tancuri noi de tip T-14 Armata. Probabil, acestea se află în dotarea unor structuri din compunerea Armatei 1 Tancuri – Bakovka a Regiunii Militare Vest.

În ceea ce privește implicarea noilor tancuri în acțiunile de luptă din Ucraina se poate spune că partea rusă se teme de capturarea acestora de către militarii ucraineni și de predarea lor către SUA sau alte state membre NATO. Cu toate acestea, posibilitatea testării tancurilor în condiții reale de luptă ar putea să învingă aceste temeri.

Trebuie precizat faptul că, în ultima perioadă, în Ucraina au apărut și noile mașini de luptă pentru sprijinirea tancurilor de tip Terminator, care au fost semnalate în Donbas.  

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s