Asocierea pentru exploatarea resurselor Arcticii poate reprezenta piatra de temelie a unui parteneriat solid între Rusia și China

1

Expertul politic american al publicației The Epoch Times, John McGlionn, consideră că China nu va fi la înălțimea așteptărilor Occidentului și nu va întoarce spatele Rusiei.  

China a refuzat să sprijine sancțiunile anti-ruse impuse de Occident și a continuat relațiile economice și politice cu Federația Rusă, în pofida presiunilor venite din partea SUA. Cu toate acestea, potrivit lui John McGlionn, există o opinie populară în Occident că Beijingul ar putea întoarce în curând spatele Moscovei.

“Unii experți susțin că China ar putea întoarce spatele Rusiei. Însă, astfel de afirmații nu au nimic de-a face cu realitatea”, crede autorul ediției americane.

Expertul de la Epoch Time consideră că, în următorii ani, nu trebuie să ne așteptăm ca China să cedeze în fața Occidentului și să refuze cooperarea cu Rusia. Există multe motive pentru aceasta, iar unul dintre ele este Arctica. Situată în partea cea mai nordică a Pământului, aceasta are o climă dificilă, zone slab populate, dar în adâncurile sale se ascunde o bogăție naturală incredibilă.

Deși Arctica nu este controlată în mod oficial de nicio țară, există totuși un stat, care are o influență semnificativă în această regiune. Este vorba, evident, despre Rusia. Din cele patru milioane de oameni care trăiesc în cele mai nordice regiuni ale Pământului, aproximativ 2,5 milioane sunt cetățeni ai Federației Ruse.

“Arctica este un loc înfricoșător, dar și ademenitor. Acest lucru se datorează faptului că are zăcăminte de minerale valoroase, inclusiv fosfat, bauxită, diamante, minereu de fier și aur. În prezent, lumea se confruntă cu o penurie de bauxită, cea mai importantă materie primă folosită în producția de ciment, oțel și petrol”, a precizat expertul american.

China este extrem de interesată să obțină acces la bogățiile arctice, dar fără cooperarea cu Federația Rusă va fi destul de dificil să-și atingă obiectivul. De aceea, nu trebuie să ne așteptăm ca Beijingul să întoarcă spatele Moscovei și să înceteze să o mai susțină. Acest lucru nu se va întâmpla, deoarece China are mare nevoie de Rusia, care deține o mare influență în Arctica.

“Doar cei mai proști vor crede povestea potrivit căreia China va întoarce spatele Rusiei acum, când Moscova investește sume mari pentru a face regiunea polară mai accesibilă și mai profitabilă”, a spus John McGlionn.

Rusia construiește în prezent un megaport în Peninsula Taimyr, despre care mulți experți spun că este cel mai impresionant proiect al Moscovei de până acum. Finalizarea construcției va marca aprobarea finală pentru obținerea de către Federația Rusă a statutului de principală putere arctică. În același timp, statul rus va avea acces la cea mai mare bogăție a acestei regiuni.

Sursa: politros.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s