Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 22.10.2022, citând o sursă din cadrul industriei constructoare de nave, că submarinul Novorossiysk (Proiect 636.3) al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) va fi supus unui process de reparații planificate la Șantierul Naval din Kronștadt (Marea Baltică), la începutul anului 2023.
“După ce a participat mai mult timp la îndeplinirea de misiuni în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană, submarinul Novorossiysk, care a sosit la Kronștadt pe 13 octombrie, va intra într-un proces de reparații începând din luna ianuarie 2023. Se estimează că acesta va dura trei sau patru luni”, a declarat sursa.
Submarinele diesel-electrice Proiect 636.3 ale FRMN participă în mod regulat la misiunile escadrei rusești din Marea Mediterană. În ultimul timp, din aceasta au făcut parte submarinele Novorossiysk și Krasnodar.
Submarinele din cadrul proiectului au executat mai multe atacuri cu rachete de croazieră Kalibr din Marea Mediterană asupra unor ținte ale teroriștilor din Siria. De asemenea, acestea au executat și lovituri asupra Ucrainei din acvatoriul Mării Negre.
În compunerea FRMN se află șase submarine Proiect 636.3, care au fost construite la Șantierul Naval al Amiralității din Sankt Petersburg, parte a Corporației întrunite constructoare de nave (OSK).
Pe 13 octombrie, Ministerul rus al Apărării a anunțat sosirea la Kronștadt a submarinului Novorossiysk, care a fost escortat din Marea Mediterană de remorcherul de salvare Serghei Balk al FRMN. La sosirea din marșul de lungă durată, marinarii au fost întâmpinați de comandantul-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiral Nikolai Evmenov.
Comentariu remnmilitaryblog.com: Cele șase submarine Proiect 636.3 ale FRMN, purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, sunt dislocate astfel: patru în Marea Neagră (Rostov pe Don, Veliky Novgorod, Stary Oskol și Kolpino), unul în Marea Mediterană (Krasnodar) și unul în Marea Baltică (Novorossiysk). În acest moment, toate submarinele sunt operaționale.
Trebuie precizat faptul că cele patru submarine din acvatoriul Mării Negre participă în mod frecvent la misiuni de lovire a unor ținte terestre de pe teritoriul Ucrainei cu rachete de croazieră Kalibr. Pe lângă cele patru submarine Proiect 636.3, FRMN mai dispune în Marea Neagră de încă un submarin purtător de rachete de croazieră Kalibr. Este vorba despre submarinul Alrosa, care tocmai a redevenit operațional, după ce a fost supus unui proces de reparații și modernizare, care a durat mai mulți ani.
Fiecare submarin rusesc din Marea Neagră poate să lanseze la o salvă șase rachete de croazieră de tip Kalibr (3M14K).