Rușii perfecționează aeronava de generația a cincea. Avionul Su-57 modernizat a efectuat primul zbor

foto

Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă a anunțat, pe 25.10.2022, că avionul de vânătoare modernizat de tip Su-57 a efectuat recent primul zbor.

“Compania Sukhoi din cadrul OAK desfășoară activități de perfecționare a avionului de generația a cincea. Pe 21 octombrie, de pe aerodromul Institutului de Cercetări de Aviație M.M. Gromov din Zhukovsky (Regiunea Moscova) a fost efectuat primul zbor al avionului modernizat de tip Su-57. Aeronava a fost pilotată de Serghei Bogdan, pilot de teste al companiei Sukhoi, erou al Federației Ruse. Durata zborului a fost de 56 de minute, iar acesta a decurs fără incidente”, se arată într-un comunicat de presă al OAK, preluat de agenția Interfax.

După cum au precizat reprezentanții corporației, pe avion au fost testate un complex de echipamente de bord cu funcționalitate extinsă, sprijinul intelectual pentru echipaj și posibilitatea de a utiliza o gamă largă de noi tipuri de arme.

“De asemenea, aeronava este prevăzută cu posibilitatea instalării unui motor pentru etapa a doua”, se mai arată în comunicatul de presă.

Avionul Su-57 a fost dezvoltat de compania Sukhoi și este produs la Întreprinderea de aviație din Komsomolsk pe Amur. Este vorba despre un avion de vânătoare multirol de generația a cincea, destinat pentru distrugerea tuturor categoriilor de ținte aeriene, în lupte în apropiere și de la distanță, precum și pentru lovirea țintelor terestre și de la suprafața apei și despășirea sistemului de apărare antiaeriană al adversarului. Primul zbor al acestuia a avut loc pe 29 ianuarie 2010.

Particularitățile aparatului constau în viteza supersonică de croazieră și amplasarea armamentelor în interiorul fuselajului. Reprezentanții ruși au anunțat că primele avioane Su-57 vor fi produse în versiunea de serie, dar cu motoare pentru prima etapă din generația anterioară. Motoarele pentru etapa a doua (Produs 30 al Corporației întrunite constructoare de motoare, ODK), care vor asigura  viteza supersonică de croazieră a avionului Su-57, au început testele în luna decembrie 2017.

Primul avion de vânătoare de tip Su-57 din producția de serie a fost livrat Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse la sfârșitul anului 2020. Se estimează că, până la sfârșitul anului 2024, militarii ruși vor primi 22 de avioane de acest tip. Până în anul 2028, este planificată producerea a 76 de avioane de vânătoare de generația a cincea, cu care vor fi dotate trei regimente de aviație.

Avioanele de vânătoare de tip Su-57 au fost întrebuințate deja în acțiuni de luptă în Siria și în Ucraina.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s