Rușii reconstuiesc la Sevastopol o bază navală secretă pentru submarinele Flotei din Marea Neagră

foto

Apariția recentă a echipamentelor de construcții în Golful Balaklava din Sevastopol a atras atenția presei occidentale. Potrivit navalnews.com, Rusia intenționează să redeschidă baza navală secretă pentru submarine din Balaklava, care a fost folosită în timpul Războiului Rece.

După cel de-al Doilea Război Mondial, datorită poziției geografice favorabile a golfului, a fost luată decizia de folosire a locației pentru crearea unei baze secrete a Flotei din Marea Neagră. Astfel, în anii 1950 au fost tăiate tuneluri în stânci, unde puteau fi bazate în secret submarinele Proiect 641. Golful îngust Balaklava a asigurat protecția bazei împotriva furtunilor și a serviciilor de informații străine. În prezent, în tunelurile golfului funcționează muzeul “Sevastopolul subteran”. Un vechi submarin din clasa Romeo, respectiv S-49, a fost amplasat în muzeu în anul 2021. 

Naval News a atras atenția cititorilor asupra apariției unor macarale plutitoare pe coasta opusă a golfului față de muzeu. Ca urmare, publicația sugerează că decidenții ruși au hotărât revenirea navelor de luptă și a submarinelor în Balaklava.

“Fotografiile arată faptul că Flota rusă din Marea Neagră reface baza navală din Balaklava. Este vorba despre un golf izolat din sudul Crimeii, care este ideal pentru ascunderea submarinelor rusești. În același timp, se desfășoară și lucrări de construcție la baza navală principală din Sevastopol”, scrie publicația.

Ruinele medievale cu vedere la Balaklava reprezintă o atracție turistică populară, iar portul în sine este plin de iahturi. În acest fel, noua infrastructură ar putea fi explicată ca fiind civilă. Cu atât mai mult cu cât au existat informații în mass-media locală cu privire la planurile de extindere a facilităților pentru iahturi din port. Însă, momentul și contextul indică în mod clar că este vorba despre o nouă instalație militară navală. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Probabil, decizia de reactivare a facilităților subterane de la Balaklava a fost luată în urma invaziei militare a Rusiei în Ucraina și a evoluțiilor negative înregistrate în zona Mării Negre în timpul acesteia. În primul rând, este vorba despre scufundarea navei amiral a Flotei ruse din Marea Neagră, crucișătorul Moscova. De asemenea, despre livrarea către Forțele Navale ale Ucrainei a unor mijloace de lovire occidentale, respectiv a rachetelor antinavă Harpoon.

Rusia dispune în Marea Neagră de șapte submarine purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr, care sunt întrebuințate intens pentru executarea de atacuri asupra unor ținte terestre de pe teritoriul Ucrainei. Principalele vulnerabilități ale acestora sunt reprezentate de păstrarea “la vedere” în dane deschise și de necesitatea de a ieși pe mare la suprafața apei. Introducerea lor în baza subterană de la Balaklava ar duce, în mod automat, la rezolvarea acestor probleme și la asigurarea unui caracter secret al întrebuințării lor.

Surse: navalnews.com, topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s