Rușii susțin că armata ucraineană, cu sprijin militar american și britanic, a atacat Sevastopolul cu nouă drone aeriene și șapte maritime

1

În dimineața zilei de 29.10.2022, Golful Sevastopol a fost supus unui raid terorist masiv al dronelor ucrainene, care a durat mai multe ore. Ținta acestuia a fost reprezentată de navele Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). Atacul a fost respins de partea rusă, dar dragorul maritim Ivan Golubeț a suferit avarii ușoare. În plus, o dronă subacvatică inamică a fost distrusă. În timpul desfășurării bătăliei ruso-ucrainene, o dronă americană de cercetare de tip Global Hawk se învârtea deasupra apelor neutre ale Mării Negre, ceea ce, potrivit experților, ale legătură directă cu atacul asupra Sevastopolului.

Sâmbătă, la Sevastopol, a fost respins un raid al dronelor asupra golfului în care se află navele FRMN. Potrivit guvernatorului Mikhail Razvozhaev atacul a început la ora 04.30 și a durat mai multe ore. După cum a precizat acesta, toate serviciile orașului erau pregătite, dar infrastructura civilă nu a fost deteriorată.  

Într-o discuție cu jurnaliștii, Razvozhaev a spus că Forțele Armate ale Ucrainei se află în spatele atacului, care a fost cel mai masiv de la începutul operațiunii speciale ruse. Scopul acestuia a vizat lovirea infrastructurii militare a FRMN.

Ministerul rus al Apărării a informat că la atacul terorist au participat nouă drone aeriene și șapte drone maritime autonome. Ca urmare, dragorul maritim Ivan Golubeț și bariera din Golful Yuzhnaya au suferit daune minore. Navele atacate sunt implicate în asigurarea securității “culoarului de cereale”, ca parte a unei inițiative internaționale de export de produse agricole din porturile ucrainene.

Raidul a fost respins în urma utilizării armelor de la bordul navelor și cu întrebuințarea Aviației navale a FRMN. Ca urmare, au fost distruse patru vehicule maritime fără pilot, iar alte trei au fost doborâte în rada interioară.

După cum a anunțat Ministerul rus al Apărării, planificarea atacului și pregătirea personalului militar al Centrului 73 pentru operațiuni maritime speciale a armatei ucrainene au fost efectuate sub îndrumarea specialiștilor britanici aflați în orașul Ochakov din Regiunea Nikolaev. În plus, reprezentanții acestei unități a marinei britanice au participat și la planificarea, asigurarea și realizarea atentatului terrorist din Marea Baltică din 26 septembrie, în timpul căruia au fost subminate gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2.

Conform unor informații preliminare prezentate de guvernatorul Sevastopolului, pe lângă drone, militarii ruși au distrus în acvatoriul Mării Negre și o dronă maritimă subacvatică. Acest lucru s-a întâmplat la câțiva kilometri de Golful Sevastopol. Anterior, s-a informat că Marea Britanie a predat Ucrainei drone subacvatice pentru căutarea de mine. În luna septembrie, publicațiile din Sevastopol au semnalat descoperirea unui tip necunoscut de dronă maritimă în zona plajei Soldatsky, care seamănă din exterior cu o dronă kamikaze, cu un focos care se detonează la impact.

Acum, rada din Sevastopol este blocată, iar feriboturile și bărcile nu mai trec, temporar, prin golf. Pentru comunicația cu partea de nord a Sevastopolului sunt folosite autobuzele. De asemenea, orașul va închide toate transmisiunile video disponibile pentru civili de la camerele de supraveghere exterioare. După cum a explicat Razvozhaev, postarea de imagini video face posibilă descoperirea de către inamic a sistemelor de apărare ale orașului.

Expertul militar Yuri Knutov, director al Muzeului Trupelor de Apărare Antiaeriană, este convins că raidul a fost respins datorită sistemului serios de apărare antiaeriană și a sistemelor de război electronic instalate la Sevastopol.

“În Sevastopol există complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir, care sunt capabile să lupte efectiv împotriva dronelor”, a spus Knutov.

În opinia sa, dronele au putut zbura în Golful Sevastopol deoarece, din cauza dimensiunilor reduse nu sunt vizibile pe radarele convenționale. “Radarele noi văd orice tip de dronă, dar, acestea nu sunt instalate peste tot din cauza faptului că o parte a teritoriului se află în bătaia lansatoarelor de rachete ucrainene. Cel mai probabil, aceste drone au zburat la distanță mică deasupra mării din direcția Odesa”, a precizat Knutov.

Pentru o luptă mai eficientă împotriva unor astfel de raiduri în viitor, Knutov consideră că este necesară instalarea de sisteme de apărare antiaeriană pe Insula Șerpilor, precum și echiparea navelor FRMN cu cele mai noi sisteme de apărare antiaeriană Pantsir-ME, care reprezintă o modificare navală a complexului de la sol.

Doctorul în științe militare Konstantin Sivkov a adăugat că dronele mici au o rază mare de acțiune și pot zbura de oriunde de pe teritoriul Ucrainei.

“Ucraina și NATO nu pot rezolva cu succes problema luptei împotriva dronelor, dar noi am reușit, așa cum demonstrează și respingerea atacului de astăzi”, a spus expertul.

Sivkov a remarcat, în special, distrugerea unei drone subacvatice. Ar putea fi vorba despre o mină autopropulsată sau o dronă de atac cu viteză mică. “Această dronă subacvatică ar fi putut fi folosită de britanici sau de americani. Livrarea dronei în Ucraina ar fi putut avea loc de-a lungul râurilor din Bulgaria, împreună cu personal britanic sau american. Aceasta este o armă specifică, așa că, chiar dacă a fost lansată de pe teritoriul Ucrainei, a fost controlată de membrii NATO”, a explicat expertul militar rus.

Potrivit lui Sivkov, drona subacvatică ar putea fi folosită pentru efectuarea de sabotaje împotriva navelor FRMN. “O dronă subacvatică este o țintă foarte greu de detectat. Este mai dificil de descoperit decât un submarin, deoarece este mai mică și mai liniștită. Cu toate acestea, armata noastră a reușit să o distrugă. Acesta este un rezultat excelent și înseamnă că sistemul de apărare subacvatică antisabotaj al Golfului Sevastopol este construit destul de bine”, a subliniat Sivkov.

De la începutul operațiunii speciale rusești în ucraina, sistemele de apărare antiaeriană au funcționat în mod repetat la Sevastopol. La începutul acestei săptămâni, Razvizhaev a informat despre un atac nocturn cu dronă asupra centralei de la Balaklava și despre un incendiu la unul dintre transformatoarele sale. Drona a fost doborâtă cu ajutorul protecției radar. Un atac mai grav a fost efectuat la sfârșitul lunii august, când Forțele Armate ale Ucrainei au vizat sediul FRMN din centrul Sevastopolului. Drona, care a zburat la joasă altitudine deasupra solului a fost doborâtă în ultimul moment și a explodat în apropierea clădirii.

Ca răspuns la toate aceste evoluții, Consiliul militar al FRMN a intensificat contracararea sabotorilor din Marea Neagră. Începând din 19 octombrie, la Sevastopol funcționează un nivel mediu de răspuns, au fost consolidate protecția ordinii publice, militare, a facilităților importante de stat și a celor speciale, care asigură funcționarea transporturilor, comunicațiilor și a facilităților energetice.

Potrivit informațiilor din presă, la momentul atacului de sâmbătă, a fost descoperită o dronă de cercetare strategică americană RQ-4B-40 Global Hawk, care se afla în apropierea granițelor Crimeii, în spațiul aerian neutru al Mării Negre. Datele despre zborul dronei au fost confirmate de portalul Flightradar24. Potrivit acestuia, drona americană, cu numărul de înregistrare 11-2046 și indicativul radio FORTE10, a decolat de pe aerodromul Catania de pe insula italiană Sicilia, la ora 05.44 ora Moscovei. Aceasta a zburat prin spațiul aerian al Greciei și Bulgariei până în Marea Neagră, unde s-a învârtit câteva ore la o altitudine de 17 kilometri.

Global Hawk este destinată pentru îndeplinirea misiunilor de cercetare și supraveghere, oferind non-stop imagini în timp real cu suprafețe mari de teren. În plus, astfel de dispozitive sunt folosite pentru a sprijini comunicațiile ca repetitoare. Drona este capabilă să zboare la altitudini mari pentru mai mult de 30 de ore. După cum se menționează pe site-ul producătorului, Global Hawk, folosit de US Air Force din 2001, permite obținerea unei imagini complete a zonei studiate.

Knutov este convins că această dronă a coordonat atacul dronelor ucrainene în Golful Sevastopol. “Drona de cercetare RQ-4B-40 Global Hawk oferă date de indicare a țintelor și de dirijare a mijloacelor de atac. Americanii au recunoscut în repetate rânduri că oferă Ucrainei asistență de cercetare și de informații. Și sistemul american de Internet prin satelit Starlink, care este folosit de Forțele Armate ale Ucrainei, este implicat în sprijinirea unităților militare ucrainene și în acest caz al dronelor”, a spus Knutov.

La rândul său, Sivkov a declarat că drona Global Hawk nu are capacitatea de a conduce în mod direct dronele, dar poate transmite datele necesare pentru controlul dronelor ucrainene. Potrivit acestuia, Rusia dispune de echipamente de război electronic capabile să suprime activitatea dronei Global Hawk. Aceste lucru nu a fost făcut de partea rusă, care a considerat sosirea dronei Global Hawk planificată ori s-au temut de o agravare a relațiilor cu Statele Unite, care se pregătesc pentru o intervenție militară în Ucraina.

Sursa: vz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s