Din cauza sancțiunilor, Rusia folosește microcipuri de la aparate de uz casnic pentru producția de echipamente militare

foto

Potrivit agenției Bloomberg, autoritățile din Uniunea Europeană (UE) sunt înggrijorate de creșterea livrărilor de aparate de uz casnic din state precum Armenia și Kazahstan către Federația Rusă.

După cum arată datele prezentate de agenție, în ultimele opt luni ale anului 2022, Armenia a importat mai multe mașini de spălat din UE decât în ultimii doi ani. În plus, importul de frigidere în Kazahstan a fost în luna august de trei ori mai mare decât în aceeași lună a anului trecut.

De asemenea, și cererea de pompe electrice pentru sân a crescut vertiginos. În pofida faptului că natalitatea scade în Armenia și Kazahstan, oferta de astfel de dispozitive în prima jumătate a acestui an a crescut de trei, respectiv de cinci ori.

Oficialii europeni cred că aceste electrocasnice sunt revândute apoi Rusiei. Aceștia sunt îngrijorați de faptul că anumite componente ale bunurilor furnizate pot fi utilizate în scopuri militare. În lunile trecute, s-a semnalat faptul că în tancurile rusești au fost găsite piese de la mașini de spălat și frigidere.

Pe 20 octombrie, șeful Serviciului Federal Vamal (FTS) al Federației Ruse, Vladimir Bulavin, a declarat că 1,6 milioane de tone de mărfuri, în valoare de 12,6 miliarde de dolari, au fost aduse în Rusia prin intermediul importurilor paralele.

Cu o lună mai devreme, șeful Ministerului industriei și comerțului, Denis Manturov, declarase pentru cotidianul Izvestia că bunuri în valoare de 20 de miliarde de dolari vor fi importate în Rusia prin importuri paralele până la sfârșitul anului 2022. Potrivit precizărilor sale, importurile paralele vor funcționa în Rusia până la sfârșitul anului 2023.

Reprezentanții Ministerului industriei și comerțului au informat că bunurile din industria ușoară, produsele din metal și plastic, mașinile și piesele auto, electricele și electrocasnicele sunt cele mai populare categorii în importurile paralele.

Autoritățile ruse au făcut apel la importurile paralele după ce un număr mare de mărci străine s-au retras de pe piața din Rusia. Ministerul industriei și comerțului a promis că va revizui lista marfurilor o dată pe trimestru.

Unele companii străine și-au suspendat operațiunile din Rusia ori au oprit livrările pe fondul situației geopolitice și a sancțiunilor antiruse impuse în urma operației militare speciale desfășurate de Rusia în Ucraina începând din 24 februarie.

Surse: bloomberg.com, iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s