Publicația Military Watch Magazine a semnalat faptul că avioanele de vânătoare de tip MiG-31BM folosite de Rusia în timpul operațiunii militare speciale din Ucraina și-au demonstrat eficiența ridicată.
Potrivit acesteia, avioanele de luptă rusești MiG-31BM, care evoluează la altitudine ridicată, domină cerul deasupra Ucrainei, demonstrându-și superioritatea față de avioanele de vânătoare și avioanele de asalt ale armatei ucrainene.
MiG-31BM este o versiune îmbunătățită a avionului sovietic de vânătoare-interceptare de tip MiG-31. Modernizarea MiG-31 la versiunea MiG-31BM a început în anul 1998. În prezent, potrivit informațiilor existente din surse publice, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au în serviciul de luptă peste 100 de avioane MiG-31BM.
După cum a remarcat Military Watch Magazine, astfel de aeronave, echipate cu rachete aer-aer de tip R-37M cu rază lungă de acțiune reprezintă o forță formidabilă. Viteza acestor rachete este atât de mare, încât evitarea lor reprezintă o misiune foarte dificilă.
Publicația a denumit rachetele rusești R-37M, care au o rază de acțiune de până la 400 de kilometri, demne de titlul de “cele mai periculoase din lume”.
Și revista Forbes a remarcat recent că avioanele de vânătoare aflate în serviciul de luptă al Forțelor Aeriene ucrainene sunt în multe privințe inferioare celor rusești, în special MiG-31 modernizat, ca viteză, rază de acțiune și altitudine de zbor, ceea ce face ca lupta împotriva avioanelor rusești să fie una problematică.
Comentariu remnmilitaryblog.com: Încă de la începutul invaziei militare rusești în Ucraina s-a pus problema dacă Rusia a obținut supremația sau măcar superioritatea aeriană în zona de desfășurare a operației militare speciale.
Deși la un moment dat, partea rusă a anunțat că deține supremația aeriană în spațiul aerian al Ucrainei, acest lucru nu s-a întâmplat. Partea ucraineană mai dispune încă mijloace de apărare antiaeriană de producție sovietică, în special de tip S-300 și Buk, ce împiedică deplasarea nestingherită a avioanelor rusești în regiune.
Însă, obținerea superiorității aeriene nu poate fi pusă la îndoială, cu toate că și aceasta este contestată de anumiți experți occidentali.
Rusia folosește în Ucraina toate genurile de avioane de luptă pe care le deține în prezent, inclusiv patru aeronave de generația a cincea de tip Su-57. În principal, este vorba despre avioane de vânătoare MiG-31BM, Su-35S și Su-30SM, bombardiere de front Su-34 și Su-24M și avioane de asalt Su-25SM(3).
Astfel, pe lângă avioanele de vânătoare MiG-31BM trebuie remarcate și performanțele obținute de aeronavele Su-35S, dar și Su-57, cu toate că acestea din urmă au fost folosite cu prudență, de regulă, în afara razei de acțiune a mijloacelor de apărare antiaeriană ale Ucrainei.
Trebuie semnalat faptul că Rusia a pierdut multe avioane în Ucraina, în special de tip Su-25 și Su-30SM. Acest lucru s-a întâmplat, în primul rând, în prima parte a operației militare speciale, când Ucraina deținea destul de multe sisteme de apărare antiaeriană S-300, iar partea rusă a întrebuințat aviația în mod neglijent, permițând chiar lovirea aeronavelor cu MANPADS.
În ceea ce privește partea ucraineană, trebuie spus faptul că Forțele Aeriene mai dețin doar un număr mic de avioane, în special de tip Su-27, Su-25, Su-24 și MiG-29. Acestea sunt ridicate rar în aer și, de regulă, nu se mai întorc din misiune, fiind doborâte de apărare antiaeriană rusească sau de avioanele de vânătoare.
Statisticile ținute de anumiți utilizatori ruși de pe rețelele de socializare arată faptul că, până în prezent, Forțele Aeriene ale Ucrainei au pierdut 105 avioane de asalt Su-25, 70 de avioane de vânătoare MiG-29 și 36 de bombardiere Su-24. De asemenea, partea rusă a distrus aproximativ 90 de drone de atac de tip Bayraktar TB2.
Reprezentanții Ministerului rus al Apărării susțin că, începând din 24 februarie, trupele ruse au distrus în Ucraina 333 de avioane, 173 de elicoptere, 2.479 de drone și 388 de complexe de apărare antiaeriană.