Expert militar ceh: Folosirea rachetelor antiaeriene scumpe împotriva dronelor ieftine pune Ucraina într-o situație dificilă

1

Utilizarea rachetelor antiaeriene scumpe împotriva dronelor ieftine îi pune pe ucraineni într-o situație dificilă, spune Jaroslav Galba de la Universitatea de Apărare a Cehiei din Brno. Armata rusă folosește, de asemenea, dronele sinucigașe ieftine Shahed-136 ale Iranului pentru atacuri. În plus, utilizarea acestor drone forțează Ucraina să folosească echipamentele occidentale furnizate pentru a apăra rețeaua electrică în loc să fie dislocate pentru a sprijini trupele, a declarat Galba într-o analiză pentru Agenția cehă de știri.

Shahed-136 a început să apară pe câmpul de luptă la sfârșitul verii. Prețul unei piese, potrivit expertului, este estimat la aproximativ 20.000 de dolari (aproximativ 470.000 de coroane cehe), ceea ce este comparat cu rachetele de croazieră sau alte aeronave fără pilot o sumă absolut minimă, atunci când acestea sunt de ordinul a milioane. Potrivit expertului, costul achiziționării shahed-urilor iraniene permite Rusiei să implementeze până la sute de astfel de drone chiar și cu un buget relativ limitat.

În plus, cu o rază de acțiune estimată la 1.000 de kilometri, operatorii pot lovi ținte practic oriunde pe teritoriul Ucrainei. Astfel, rușii își păstrează capacitatea de a opera din aer în adâncurile spatelui ucrainean. Cu toate acestea, potrivit lui Galba, utilizarea acestei arme nu are practic niciun efect asupra dinamicii frontului, unde inițiativa rămâne de partea Ucrainei.

“Din punct de vedere militar, este interesant să dislocăm Shahed-urile împreună cu rachete de croazieră mai puternice. Această combinație servește pentru a încurca apărarea aeriană a inamicului și, în același timp, crește șansa ca unul dintre active să pătrundă și să lovească ținta, ceea ce ar fi mai puțin probabil atunci când este utilizat individual”, a spus Galba.

În timpul unui atac, drona rămâne în mod normal la aproximativ 100 de metri deasupra solului, iar forma sa compactă în formă de deltă o face mai dificil de țintit, potrivit expertului. În plus, unele radare au probleme cu capturarea obiectelor care zboară lent, a spus el. Cu toate acestea, a spus Galba, dispozitivul emite un sunet caracteristic asemănător motoretei, care poate fi auzit la kilometri distanță. “Odată detectate, nu este dificil să le împuști – chiar și armele de calibru mic obișnuite sunt utilizabile”, a spus Galba. Numărul shahed-ilor doborâți variază de la o sursă la alta, a spus el, dar se poate spune că ucrainenii au reușit să neutralizeze în medie mai mult de două treimi din dronele iraniene, iar rata lor de succes a crescut de-a lungul timpului.

Cu toate acestea, utilizarea rachetelor și sistemelor antiaeriene scumpe pentru mijloace ofensive ieftine îi plasează pe ucraineni într-o poziție foarte dificilă în contextul capacității de transport a unui război de uzură. “În plus, îi obligă să folosească echipamentele occidentale furnizate pentru a apăra rețeaua și alte elemente ale infrastructurii critice, în loc să fie dislocate pentru a sprijini avansarea trupelor”, a spus expertul.

Potrivit acestuia, contramăsura potrivită pare să fie utilizarea sistemelor de apărare aeriană cu cele mai ieftine tunuri ghidate de radar, cum ar fi ZSU-23-4 Shilka sau ghepardul german Flakpanzer. În plus, seturi portabile MANPAD și mijloace de război electronic. Shahed are componente și unități de procesare la nivel civil, potrivit declarațiilor ucrainene, și, prin urmare, este destul de vulnerabil prin spectrul electromagnetic. “Dacă semnalul prin satelit este blocat, se poate baza în continuare pe propria navigație internă, dar cu o precizie redusă”, a concluzionat expertul ceh.

Sursa: ceskenoviny.cz.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s