Potrivit portalului rusesc topcor.ru, pe 23.11.2022, Aviația strategică și Flota rusă din Marea Neagră au efectuat un nou atac masiv cu rachete de croazieră asupra infrastructurii militare și energetice a Ucrainei.
Astfel, lovituri cu rachete au fost înregistrate în Regiunile Odesa, Dnepropetrovsk, Sumy, Nikolaev, Zaporojie, Ivano-Frankovsk, Vinnitsa, Kiev, Cherkassy, Lvov și Poltava, precum și în Hersonul rusesc.
De asemenea, au fost lovite și o serie de obiective din Kiev, ceea ce a dus la o întrerupere a alimentării cu energie electrică în capitala Ucrainei. O serie de explozii puternice au fost auzite în oraș. Funționarea metroului a fost și ea întreruptă.
Ca urmare a acțiunilor Forțelor Armate ale Federației Ruse au fost dezactivate o serie de orașe mari din Ucraina, între care Odesa, Luțk, Dnepropetrovsk, Nikolaev, Harkov, Sumy, Rivne și Krivoy Rog. În același timp, și Lvovul a rămas fără electricitate, după cum a anunțat primarul orașului, Andriy Sadovoy. O serie de publicații ucrainene raportează o pierdere parțială a luminii în întreaga țară.
Odată cu avariile care au provocat întreruperea curentului electric, au existat și întreruperi ale comunicațiilor și Internetului. Există, de asemenea, rapoarte privind problemele cauzate la centrala nucleară din Ucraina de Sud din Regiunea Nikolaev și despre avarierea centralei Ladyzhinskaya din Regiunea Vinnitsa.
Atacurile rusești au afectat și alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova. Chișinăul și unele regiuni ale țării au rămas fără curent. În același timp, lipsa energiei electrice a fost resimțită și în Transnistria.
Comentariu remnmilitaryblog.com: Continuarea loviturilor cu rachete rusești asupra teritoriului Ucrainei și consecințele grave provocate de acestea implică cel puțin două concluzii.
În primul rând, spre disperarea Occidentului, Rusia refuză să rămână fără rachete. În loc ca acestea să se termine, așa cum au sperat susținătorii Ucrainei încă din luna martie, parcă numărul acestora crește, iar atacurile se întețesc. Acest lucru înseamnă că Rusia și-a făcut provizii serioase înainte de începerea conflictului, iar Complexul Militar Industrial reușește, în pofida sancțiunilor occidentale, să refacă rapid stocurile.
În al doilea rând, deși partea ucraineană a primit în ultimul timp multe mijloace de apărare antiaeriană din SUA și din mai multe state europene, acestea nu fac față atacurilor masive cu rachete rusești. Cu toate că partea ucraineană anunță că a interceptat aproape toate rachetele lansate de ruși, distrugerile de la sol contrazic flagrant aceste informații.