Rusia dezvoltă o platformă de transport deasupra reliefului, pentru deplasarea de trupe și arme în zonele de ducere a luptei

foto

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 27.11.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, în cadrul Centrului pentru arme avansate aparținând Insitutului central de cercetare nr. 46 al Ministerului rus al Apărării, se află în curs de dezvoltare un vehicul de transport deasupra reliefului, pentru deplasarea de persoane și mărfuri într-o zonă de ducere a luptei.

Potrivit sursei, platforma se va ridica deasupra pământului și se va deplasa ținând cont de formele de relief.

Decizia de dezvoltare a unei platforme de acest tip a fost luată în urma experiențelor obținute în timpul operației militare speciale din Ucraina, unde s-a dovedit că nu există suficientă viteză pentru mutarea militarilor și armamentelor. Războiul a devenit foarte rapid, iar echipamentele auto nu fac față evoluției acțiunilor de luptă.

După cum a precizat sursa agenției, platforma zburătoare deasupra reliefului nu va fi, de fapt, un complex de aviație, care este costisitor și trebuie întreținut de tehnicieni de aviație cu înaltă calificare. Va fi vorba despre crearea unei platforme ce se va ridica deasupra suprafeței pământului cu ajutorul unor elice și se va deplasa deasupra terenului. Cerințele tehnice includ posibilitatea de reparare și întreținere facilă, cu costuri reduse.  

În opinia sa, un prototip al platformei de suprarelief ar urma să apară după anul 2025.

Referindu-se la intenția Rusiei de a dezvolta un aparat de suprarelief, expertul militar Denis Fedutinov, a declarat, pentru cotidianul Vzglyad, că acesta poate avea o soluție tehnică similară cu cea a dronei israeliene Cormorant.

Potrivit precizărilor sale, luptele din ultimii ani au demonstrat că necesită aprovizionarea accelerată a unităților cu muniție, provizii și medicamente, precum și evacuarea promtă a răniților. Din această cauză, armatele de vârf ale lumii, avansate din punct de vedere tehnologic, implementează o serie de proiecte, menite să accelereze îndeplinirea unor misiuni de acest fel. Una dintre opțiunile promițătoare propuse este cea a vehiculului fără pilot Cormorant (cunoscut anterior ca AirMule) de la compania israeliană Tactical Robotics, care poate zbura la altitudini reduse, inclusiv în zonele urbane. 

Surse: tass.ru, vz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s