SUA presează Turcia să accepte revenirea distrugătoarelor americane în acvatoriul Mării Negre

Foto 1

Potrivit unui articol apărut în cotidianul american The Wall Street Journal și semnat de jurnaliștii Daniel Michaels și William Maldin, Statele Unite sunt interesate de revenirea distrugătoarelor americane în Marea Neagră, unde ar urma să atenueze amenințarea reprezentată de submarinele rusești.

În cadrul articolului, care a fost publicat în contextul desfășurării la București a reuniunii miniștrilor de externe din statele membre NATO, se arată faptul că Regiunea Mării Negre are o importanță strategică crucială pentru SUA și aliații săi.

“Marea Neagră are o importanță strategică pentru NATO, care și-a sporit prezența în regiune din 2014”, au notat autorii articolului.

Experții The Wall Street Journal au semnalat faptul că importanța Mării Negre este atât de mare, încât Statele Unite iau în considerare trimiterea navelor de luptă în zonă. Cu toate acestea, după începerea conflictului ucrainean, Turcia, care controlează strâmtorile Bosfor și Dardanele, a decis să le închidă pentru navele de luptă care nu au porturile de origine în regiune. Ankara operează în conformitate cu Convenția de la Montreux din 1936, care reglementează trecerea navelor prin strâmtorile dintre Marea Mediterană și Marea Neagră.

Potrivit jurnaliștilor americani, multe țări NATO sunt furioase din cauza incapacității de a-și trimite navele în Marea Neagră. Turcia, la rândul său, este hotărâtă și continuă să se ghideze după prevederile Convenției de la Montreux. În acest context, Senatul SUA analizează posibilitatea de a exercita presiuni asupra Ankarei pentru a obține permisiunea acesteia, ocolind regulile Convenției de la Montreux, pentru a trimite distrugătoarele NATO la Marea Neagră.

“Căutăm modalități și mijloace pentru a convinge Turcia să interpreteze Convenția de la Montreux într-un mod care să permită acest lucru”, a declarat senatorul Roger Wicker.

Cu toate acestea, Turcia nu s-a arătat încă interesată de admiterea navelor NATO în Marea Neagră. Ankara reacționează extrem de dur la orice încercare a țărilor occidentale de a schimba Convenția de la Montreux, care consacră controlul reprezentanților turci asupra accesului în Regiunea Mării Negre în cadrul dreptului internațional.

Sursa: riafan.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s