Rușii modernizează avioanele AWACS de tip A-50U, în baza lecțiilor învățate în timpul conflictului din Ucraina

foto

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 14.12.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că avioanele de avertizare și control (AWACS) cu rază lungă de acțiune de tip A-50U vor fi modernizate în urma întrebuințării în operația militară specială din Ucraina.

“Avioanele A-50U sunt folosite în mod activ pentru îndeplinirea de misiuni în cadrul operației militare speciale. Pe baza rezultatelor obținute în utilizarea acestora, Ministerul rus al Apărării a dispus modernizarea lor în continuare”, a declarat sursa.

Aeronava A-50U este o versiune modernizată a avionului A-50 produs de concernul Vega (parte a holdingului Roselektronika al corporației de stat Rostec) și Întreprinderea de  aviație G.M. Beriev (parte a Corporației întrunite constructoare de avioane). Aceasta este destinată pentru detectarea, urmărirea și stabilirea apartenenței țintelor aeriene, terestre și maritime. Avionul transmite  informații despre acestea către punctele de comandă, dirijează avioanele de vânătoare către țintele aeriene și aeronavele aviației de front către țintele terestre și maritime.

În anul 2021, directorul general al concernului Vega, Vyacheslav Mikheev, a declarat că trupele rusești dispun de șapte avioane A-50U. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Avionul AWACS de tip A-50 a fost proiectat și construit pe baza aeronavei grele de transport Il-76MD. Primul avion modernizat A-50U a fost introdus în dotarea Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse în anul 2011.

Aeronavele modernizate sunt capabile să descopere ținte la distanțe cuprinse între 300 și 650 de kilometri și să urmărească până la 300 de ținte diferite, direcționând avioanele de luptă către acestea.

În anul 2017, reprezentanții ruși au anunțat începerea testelor unui nou complex aerian de tip AWACS, respectiv A-100 Premier, care a fost dezvoltat pe baza aeronavelor militare de transport Il-76MD-90A. Până în prezent, lucrările la noul avion nu au fost încă finalizate. 

Surse: tass.ru, topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s