Portavionul blestemat: La bordul singurului portavion rusesc, Amiral Kuznetsov, a izbucnit un nou incendiu

foto

Șeful Serviciului de presă al Centrului de Reparații Navale Zvezdochka, Andrey Miroshnikov, a declarat, pe 22.12.2022, pentru agenția de presă Interfax, că la bordul portavionului Amiral Kuznetsov, care se află în reparații la Murmansk, a fost semnalat un incendiu local, fără să fie înregistrate victime sau pagube materiale.

“Pe 22 decembrie, într-unul dintre compartimentele portavionului Amiralul Kuznetsov, s-a constatat că iese fum. Echipa de urgență a navei și angajații serviciilor speciale au intervenit prompt și au eliminat cauzele acestui incident”, a menționat Miroshnikov.

“Nava nu a suferit avarii și nu au existat victime în urma incidentului. Cauzele acestuia vor fi stabilite în urma unei inspecții la bordul portavionului”, a adăugat șeful Serviciului de presă al centrului.

Mai devreme, tot în cursul zilei de joi, și Direcția principală pentru Regiunea Murmansk a Ministerului pentru Situații de Urgență din Federația Rusă informase că pe portavion a apărut “un fum local”, care a fost detectat și eliminat cu promptitudine.

În luna decembrie 2019, la bordul portavionului Amiral Kuznetsov, care se afla tot în reparații la un șantier din Murmansk, a izbucnit un incendiu puternic. Potrivit datelor preliminare, acesta s-a produs în timpul unor lucrări de sudare pe navă. Focul nu a putut fi stins zile întregi. În urma incendiului, două persoane au murit și alte 14 au fost rănite. Șeful Corporației întrunite constructoare de nave (OSK), Alexei Rakhmanov, a declarat pentru Interfax că incendiul a provocat pagube portavionului în valoare de 500 de milioane de ruble.

În luna august a acestui an, într-un interviu acordat agenției de presă Interfax, Rakhmanov a declarat că este planificat ca portavionul Amiral Kuznetsov să fie predat Forțelor Navale după reparații în anul 2024. Acesta ar urma să mai fie menținut apoi în serviciul de luptă cel puțin un sfert de secol.

“Ce decizii s-au luat în privința navei nu pot să comentez. Însă, pot să spun că, după reparații, portavionul Amiral Kuznetsov va servi cel puțin 25 de ani”, a spus Rakhmanov.

“Trebuie să predăm nava militarilor în primul trimestru al anului 2024. Ca urmare a detectării defecțiunilor, o parte semnificativă a echipamentului a necesitat înlocuire sau reparare la șantier. Sunt dificultăți obiective, au fost și subiective”, a concluzionat șeful OSK.

Portavionul Amiral Kuznetsov s-a întors la Severomorsk în luna februarie 2017 dintr-o campanie în Marea Mediterană, în timpul căreia, pentru prima dată în istoria Forțelor Navale, a fost efectuată întrebuințarea în luptă în Siria a avioanelor de vânătoare Su-33 și MiG-29KR de la bordul acestuia. Potrivit datelor oficiale, Amiral Kuznetsov a pierdut în timpul campaniei două aeronave, în urma unor accidente înregistrate în timpul apropierii la aterizare. Piloții au reușit să se catapulteze.

Contractul de stat dintre Ministerul Apărării și Centrul de Reparații Navale Zvezdochka pentru restabilirea pregătirii tehnice și modernizarea portavionului a fost semnat abia în luna aprilie 2018.

Construcția portavionului la Întreprinderea de construcții navale din Marea Neagră a început în anul 1982. La bordul navei pot fi ambarcate peste 50 de avioane. După cum s-a informat oficial, în timpul modernizării, portavionul Amiral Kuznetsov va primi o versiune navală a complexului de apărare antiaeriană Pantsir, motoare și pompe noi, precum și noi sisteme de zbor și comunicații. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În prezent, portavionul Amiral Kuznetsov se află în docul uscat al Șantierului naval numărul 35 din Murmansk. În urmă cu două zile, reprezentanții ruși tocmai anunțaseră că lucrările de andocare a navei au fost finalizate, iar operațiunea de îndepărtare a acesteia de la doc au început, urmând să dureze cel puțin o lună. Ulterior, portavionul va fi adus la “peretele de echipare”, unde va continua reparațiile.

Lucrările de reparații pe portavion au fost începute efectiv în anul 2017. Inițial, era planificat ca nava să fie livrată beneficiarului în anul 2020, dar, o serie de incidente produse la bordul acesteia, au tot modificat termenele de livrare. Cele mai recente informații arată că aceasta va fi pregătită pentru predare în cursul anului 2024. Însă, este posibil ca incendiul actual, care se pare că a fost de mică anvergură, să fi produs totuși daune pe navă, care să nu permită respectarea nici a noului termen de predare.  

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s