Rușii pregătesc o demonstrație de forță cu prima platformă purtătoare de rachete hipersonice Zircon, fregata Amiral Gorshkov

foto

Flota rusă de Nord a anunțat, pe 28.12.2022, că una dintre cele mai moderne nave din compunerea Forțelor Navale ale Federației Ruse, respectiv fregata Amiral Gorshkov, este pregătită să plece într-un marș de lungă durată. Anterior, s-a anunțat că, la începutul lunii ianuarie 2023, nava urmează să intre în serviciul de luptă cu noile rachete hipersonice Zircon.

“Echipajul fregatei Amiral Gorshkov a Flotei de Nord a finalizat pregătirile pentru desfășurarea unui marș de lungă durată”, a informat miercuri Serviciul de presă al acestei flote, într-un comunicat preluat și de agenția Interfax.

“Etapa finală a pregătirilor a fost efectuată în timpul unei ieșiri de control pe mare, în poligoanele de pregătire pentru luptă ale Flotei de Nord din Marea Barents, care a durat câteva zile”, au precizat reprezentanții flotei.

Pe 11 decembrie, fregata Amiral Gorshkov a sosit la Baza Navală Severomorsk, după ce a fost supusă unui proces de refacere a capabilităților tehnice la Șantierul naval din Kronștadt.

Ulterior, pe 21 decembrie, la ședința de bilanț a Colegiului Ministerului rus al Apărării, președintele Vladimir Putin a declarat că: “la începutul lunii ianuarie a anului viitor, va intra în serviciul de luptă fregata Amiral Gorshkov cu noul sistem de rachete hipersonice cu bazare navală Zircon, care nu are analog în lume”.

În luna februarie 2019, în cadrul unui mesaj adresat Adunării Federale, Vladimir Putin a anunțat că racheta Zircon va fi capabilă să distrugă ținte terestre și de la suprafața apei, la distanțe de peste 1.000 de kilometri, deplasându-se cu o viteză de aproximativ nouă Mach.

Racheta hipersonică Zircon a fost dezvoltată și este produsă de societatea NPO Mashinostroyenia din Reutov, parte a corporației Armament tactic de rachete.

Fregata Amiral Gorshkov a participat la testarea rachetei hipersonice cu bazare navală de tip Zircon. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Fregata Amiral Gorshkov a Flotei de Nord a participat la Parada navală principală de la Sankt Petersburg, care s-a desfășurat pe 31 iulie, cu ocazia Zilei Forțelor Navale ale Federației Ruse. Ulterior, aceasta a fost introdusă în șantier pentru reparațiile necesare la sfârșitul unui ciclu ce a inclus aproximativ 10 lansări test ale rachetei hipersonice Zircon.

Ulterior, nava a revenit la Severomorsk, unde a fost dotată, probabil, cu noile rachete și de unde urmează să plece în marșul de lungă durată.

Deși reprezentanții ruși nu au anunțat direcția în care se va deplasa fregata, este posibil ca aceasta să participe la îndeplinirea de misiuni în cadrul escadrei Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană. În prezent, în regiune se află cea de-a doua fregată Proiect 22350 a Flotei de Nord, Amiral Kasatonov. Aceasta a fost deplasată în estul Mării Mediterane la începutul acestui an.

Cea de-a treia fregată Proiect 22350, Amiral Golovko, care urmează să fie livrată tot Flotei de Nord, se află în teste pe mare. Fregata, care va fi și prima platformă maritimă dotată de la început cu rachete hipersonice Zircon, trebuia să fie introdusă în dotarea flotei până la sfârșitul acestui an. Este posibil însă ca testarea navei să mai dureze câteva luni.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s