Rușii au început să întrebuințeze în Ucraina noile elicoptere modernizate Ka-52M cu rachete “Produs 305”

foto

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 11.01.2023, citând o sursă bine informată, că elicopterele de atac modernizate de tip Ka-52M au început să fie întrebuințate în zona operației militare speciale din Ucraina. Anterior, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au primit în dotare prima escadrilă înzestrată cu astfel de aparate de zbor.

După cum a precizat sursa, Aviația Forțelor Terestre a început să folosească în mod activ noile elicoptere Ka-52M modernizate în zona operației militare speciale. Acestea au o gamă extinsă de arme, inclusiv rachete “Produs 305”, care permit lovirea inamicului la o distanță de 14,5 kilometri. Noile elicoptere sunt capabile să distrugă atât vehicule blindate, cât și forța vie a adversarului, fără să intre în zona de acoperire a apărării aeriene ucrainene.

Elicopterul de atac Ka-52M a fost dezvoltat ținând cont de funcționarea elicopterelor Ka-52 în Siria, precum și de propunerile personalului navigant și tehnic participant la lupte. Spre deosebire de predecesorul său, elicopterul Ka-52M modernizat a primit noi sisteme la bord: de navigație, ochire, conducerea focului și comunicații, precum și un nou radar, blindaj și un sistem de apărare aeriană. În același timp, aparatul a păstrat vechea structură a elicopterului, dar a primit rezervoare suplimentare de combustibil. Armamentul din dotarea elicopterului Ka-52M este unificat cu cea a Mi-28NM Night Hunter.

Anterior, s-a informat că, în baza unui prim contract, Forțele Aerospațiale ale Federației Ruse vor primi în dotare 30 de elicoptere de atac Ka-52M, în două loturi de 15 aparate: primul la sfârșitul anului 2022, iar al doilea în 2023. În total, este planificată achiziționarea a peste o sută de elicoptere noi de acest tip. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În luna septembrie 2022, reprezentanții ruși au anunțat testarea cu succes a elicopterelor Ka-52M pe teritoriul ucrainean.

Potrivit acestora, elicopterul Ka-52M are capabilități de lucru centrate pe rețea și poate să lucreze împreună cu vehicule aeriene fără pilot și să interacționeze cu alte elicoptere și avioane.

În luna noiembrie 2022, directorul general al Centrului de Cercetare IRT, Nikolai Lvov, a declarat, într-un interviu acordat agenției TASS, că elicopterul Ka-52M este prima aeronavă care a primit un sistem de monitorizare a stării structurilor. Același sistem urmează să fie adaptat pentru utilizare pe avioanele militare de perspectivă.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s