După ce s-a apropiat de coastele SUA, fregata rusă Amiral Gorshkov a simulat întrebuințarea rachetelor hipersonice Zircon

foto

Ministerul rus al Apărării a publicat pentru prima dată, pe 25.01.2023, un material video cu lansarea electronică a unei rachete hipersonice Zircon de la bordul fregatei Amiral Gorshkov a Flotei de Nord, aflată în Oceanul Atlantic. (Video)

“Astăzi, a fost executat un exercițiu de luptă pe navă privind lansarea unei rachete Zircon asupra unei ținte de suprafață inamice. Racheta hipersonică Zircon a fost întrebuințată la o distanță de peste 900 de kilometri”, a declarat comandantul navei, căpitanul rang I Igor Krokhmal.

Potrivit precizărilor acestuia, eficiența lansării a confirmat pe deplin așteptările de la noua rachetă.

“În versiunea noastră, lansarea electronică, munca întregului echipaj de luptă al navei, a confirmat toate caracteristicile care au fost încorporate în acest complex, pe care le-a demonstrat în testele preliminare și testele de stat”, a declarat Krokhmal, citat de agenția de presă Tass.

Fregata Amiral Gorshkov, echipată cu rachete hipersonice Zircon, și-a început marșul pe 04 ianuarie, la comanda președintelui rus, Vladimir Putin.

Anterior, fregata Amiral Gorshkov a efectuat exerciții de apărare antiaeriană în Marea Norvegiei, după care s-a îndreptat spre Oceanul Atlantic, pentru a îndeplini misiuni suplimentare. Ministerul Apărării a informat că, în luna februarie, sunt planificate o serie de exerciții comune în largul coastelor sud-africane cu Marina Republicii Africa de Sud și Marina Armatei Populare de Eliberare a Chinei.

Amiral Gorshkov este o fregată multifuncțională, prima navă Proiect 22350, destinată pentru îndeplinirea de misiuni în zonele maritime și oceanice îndepărtate. Aceasta a fost construită la Șantierul Naval Nordic din Sankt Petersburg, parte a Corporației întrunite constructoare de nave. Fregata a fost introdusă în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse în luna iulie 2018. În decembrie 2022, nava a făcut o tranziție între flote și a ajuns la baza principală a Flotei de Nord – orașul Severomorsk – după întreținerea programată la Șantierul naval din Kronstadt.

Principalul mijloc de atac al navei este reprezentat de sistemul de rachete Kalibr-NK. Fregata a participat activ la testarea celei mai recente rachete hipersonice Zircon dezvoltate și fabricate de NPO Mashinostroeniya din Reutov, parte a corporației Armament tactic de rachete.

Marșul detașamentului de nave format din fregata Amiral Gorshkov și petrolierul Kama se desfășoară sub conducerea comandantului Diviziei de nave purtătoare de rachete a Flotei de Nord, căpitan rang I Oleg Gladky. Misiunea principală a campaniei constă în asigurarea prezenței navale ruse în zonele importante din punct de vedere strategic ale Oceanului Mondial. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Fregata Amiral Gorshkov și petrolierul Kama s-au despărțit în zona Golfului Biscaya. În timp ce petrolierul a coborât către coastele Africii, fregata s-a îndreptat spre vest, în direcția SUA. Aceasta din urmă s-a apropiat la o distanță de aproximativ 1.000 de kilometri de coastele americane. În prezent, fregata se află la sud-vest de insulele Bermude.

foto 1

În perioada 17-27 februarie, fregata Amiral Gorshkov va participa la exercițiul Mosi II, care se va desfășura în Oceanul Indian, în cooperare cu nave de luptă din Africa de Sud și China.

Potrivit unor surse rusești, înainte de tranzitul către Oceanul Indian, detașamentul de nave al Flotei de Nord va intra în Marea Mediterană și se va deplasa în portul sirian Tartus pentru completarea rezervelor.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s