Rusia mută centrul de greutate al OTSC în Belarus: “Fratele slav” va găzdui principalele exerciții ale organizației din 2023

foto

În cadrul unei întâlniri cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, care a avut loc la Moscova pe 20.02.2023, secretarul general al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), Imangali Tasmagambetov, a declarat că mai multe exerciții majore de coaliție vor avea loc în Republica Belarus, până la sfârșitul anului în curs.

“Tasmagambetov l-a informat pe ministrul rus al apărării că, în anul 2023, planul de pregătire comună a organelor de conducere ale forțelor și mijloacelor sistemului de securitate colectivă prevede desfășurarea în Republica Belarus a unui număr de exerciții la scară largă ale Forțelor Colective”, se arată într-un comunicat de presă al Secretariatului OTSC, preluat de agenția rusă Interfax.

“În luna septembrie este planificat un exercițiu cu Forțele Colective de Reacție Operativă cu numele de cod Cooperarea-2023, un exercițiu special cu forțele și mijloacele de cercetare denumit Căutarea-2023, precum și exercițiul Eșalon-2023 cu subunitățile de asigurare tehnico-materială”, a menționat Tasmagambetov, ale cărui declarații au fost incluse în comunicatul de presă.

Potrivit precizărilor secretarului general al OTSC, “în prezent, au loc lucrări active la îmbunătățire a sistemului de conducere al Forțelor Colective, în special, în sfera comunicațiilor”.

Acesta a mai informat că, pe teritoriul Kârgâzstanului, se propune desfășurarea unui exercițiu cu Forțele de Menținere a Păcii ale OTSC, cu numele de cod Frăția indestructibilă-2023.

Din OTSC fac parte șase state din fosta URSS, respectiv Federația Rusă, Armenia, Republica Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Din cauza unor divergențe în interiorul OTSC, determinate, în special, de “revolta” Armeniei, care a reclamat lipsa de sprijin în timpul conflictului cu Azerbaidjanul, autoritățile de la Moscova încearcă să mute centrul de greutate al organizației în Republica Belarus, care este unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei.

Trebuie menționat faptul că, inițial, exercițiul Frăția indestructibilă-2023 era planificat să se desfășoare pe teritoriul Armeniei. Însă, la începutul lunii ianuarie, premierul armean, Nikol Pashynian, a declarat că este inadcvat să se organizeze exerciții ale OTSC în Armenia în anul 2023.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s