Portavionul rusesc Amiral Kuznetsov a fost scos de la docul uscat al șantierului, dar va continua modernizarea la Murmansk

foto

Agenția de presă rusă Tass a informat că, pe 21.02.2023, portavionul Amiral Kuznetsov a părăsit docul uscat al Întreprinderii de reparații navale numărul 35 din Murmansk (filială a Centrului de reparații navale Zvezdochka, parte a Corporației întrunite constructoare de nave).

“Operația de scoatere a portavionului Amiral Kuznetsov din docul uscat a fost finalizată cu succes. Nava a părăsit astfel docul și s-a deplasat într-o altă facilitate a șantierului din Murmansk, unde va continua modernizarea”, se arată într-un comunicat de presă al Centrului de reparații navale.

Anterior, șeful Mișcării pentru sprijinirea flotei din Rusia, Vladimir Maltsev, declarase pentru agenția TASS că, din cauza ceții abundente, operațiunea de scoatere a navei de pe doc a fost suspendată.

Portavionul a fost adus la docul uscat modernizat în luna mai 2022, iar în iunie au început lucrările de reparare și modernizare a acestuia. Operațiunea de retragere a navei de pe doc a început la sfârșitul lunii decembrie.

Directorul general al anunțat recent că portavionul Amiral Kuznetsov va fi transferat flotei ruse după o modernizare profundă, la începutul anului 2024.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Autoritățile ruse intenționează ca, după finalizarea procesului de modernizare a singurului portavion din dotarea Forțelor Navale, nava să fie menținută în serviciul operativ pentru încă cel puțin 25 de ani. În anul 2020, portavionul Amiral Kuznetsov a împlinit 35 de ani de la lansarea la apă.

În cadrul procesului de reparații și modernizare, specialiștii Centrului de reparații Zvezdochka vor înlocui complexul de rachete Granit de pe portavion cu noul complex Kalibr-NK. Datorită acestui fapt, portavionul va putea să întrebuințeze rachete de croazieră Kalibr și Onyks, precum și noile rachete hipersonice Zircon.

Gruparea de aviație de pe portavion va continua să fie una mixtă și va include avioane de vânătoare și elicoptere. Pe navă pot fi ambarcate până la 30 de avioane de vânătoare de tip MiG-29K/KUB și Su-33, precum și elicoptere de atac Ka-52K și antisubmarin Ka-27 și Ka-29.

Surse: tass.ru, topwar.ru, riafan.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s