De ce ar fi bine ca războiul din Ucraina să se încheie cu o remiză și ce ar însemna acest lucru

foto

Analiză remnmilitaryblog.com

La un an de la declanșarea invaziei militare rusești în Ucraina, situația efectivă de pe front arată rău pentru toată lumea. În timp ce Rusia suferă în continuare pierderi uriașe de personal și tehnică, ofensiva bate pasul pe loc, iar trupele nu dau semne că pot avansa prea mult în regiunile din estul și sudul Ucrainei. De cealaltă parte, militarii ucraineni sunt la capătul puterilor, în timp ce sprijinul primit din SUA și Occident, în pofida declarațiilor optimiste din toate părțile, întârzie să vină.

În aceste condiții, se pune problema unor soluții pentru încetarea ostilităților, care să pună capăt dezastrului înregistrat în Ucraina.

La acest moment, cea mai rezonabilă variantă pare că ar putea fi reprezentată de finalizarea conflictului printr-o remiză între părți. Adică să nu existe niciun câștigător, dar fiecare dintre părți să câștige ceva și să piardă ceva în același timp.

Ca o fotografie în teren, acest lucru ar însemna ca Rusia să păstreze Crimeea și cele patru regiuni anexate în 2022, iar Ucraina să continue să existe, păstrând restul teritoriului, inclusiv ieșirea la Marea Neagră, fapt ce poate fi considerat crucial, în special, pentru economia ucraineană.

În acest fel, Rusia va câștiga noile teritorii, care sunt foarte importante din punct de vedere economic și al resurselor naturale. De asemenea, acestea asigură un coridor terestru pentru legătura dintre Crimeea și restul teritoriului rus. Pierderile statului rus vor fi reprezentate, în primul rând, de zecile de mii de vieți ale soldaților căzuți pe frontul din Ucraina. Evident că se mai poate vorbi și despre cantități colosale de tehnică militară, dar și despre multe piețe de desfacere pentru petrol și gaze, în primul rând pe continentul european.

La rândul său, Ucraina va pierde teritoriile cedate Rusiei. Însă, o parte dintre acestea deja nu mai erau controlate de autoritățile de la Kiev și reprezentau, de aproape zece ani, o sursă permanentă de conflict, în special, datorită populației de origine rusă, care era majoritară în anumite locuri. La câștiguri poate fi nominalizat respectul întregii lumi pentru rezistența eroică în fața invadatorilor ruși, precum și șansa păstrării statalității și a reconstrucției cu sprijin american și european.

În ceea ce privește SUA, se poate constata că avantajele oferite de sprijinul acordat Ucrainei sunt cele mai consistente. În primul rând, este vorba despre contractele de armament încheiate cu multe state europene, care se simt vizate de amenințarea rusă. Toată lumea vrea acum să cumpere avioane americane F-35, precum și o serie de armamente care s-au impus în conflictul din Ucraina, între care celebrele lansatoare de rachete HIMARS. De asemenea, nu trebuie neglijat faptul că SUA au ocupat o parte importantă din locul lăsat liber de Rusia în ceea ce privește furnizarea de resurse energetice pe piața europeană. La capitolul pierderi, partea americană a înregistrat o cifră de multe zeci de miliarde de dolari. Aceste resurse pot fi considerate însă ca o investiție în viitorul Americii, mai ales că o mare parte dintre ele au rămas, de fapt, în companiile americane producătoare de armament.

Marele perdant al conflictului din Ucraina va rămâne, fără îndoială, Europa. Statele europene au pierdut astfel, în primul rând, resursele energetice ieftine din Federația Rusă, care asigurau bunăstarea și dezvoltarea economică a acestora. În al doilea rând, au pierdut multe resurse financiare și cantități enorme de tehnică militară și de muniții furnizate părții ucrainene. Statul cel mai afectat de conflictul ucrainean de pe continentul european este Germania, a cărui economie era dependentă integral de resursele rusești. În ceea ce privește câștigul Europei din ceea ce s-a întâmplat în ultimul an în Ucraina trebuie spus faptul că acesta este foarte greu de cuantificat. Poate, doar consolarea că Ucraina a reușit să țină armata rusă la marginea Europei, fără ca alte state europene să fie implicate direct în conflict. În același timp, unele state individuale, cum este cazul Norvegiei, care a preluat un segment economic redus, prin furnizarea de gaze naturale către parteneri europeni, au înregistrat anumite profituri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s