Un bombardier strategic american B-52H i-a speriat pe ruși, apropiindu-se “periculos” de Sankt Petersburg

foto

Potrivit sursei de monitorizare a situației aeriene FlightRadar24, pe 11.03.2023, un bombardier strategic american de tip B-52H Stratofortress a efectuat o serie de manevre aeriene deasupra Mării Baltice, apropiindu-se la o distanță de 200 de kilometri de localitatea rusă Sankt Petersburg.

Aflată deasupra apelor neutre ale Mării Baltice, aeronava americană, cu indicativul radio NOBLE61, a schimbat brusc traiectul de zbor și s-a deplasat în direcția statelor baltice. După ce a traversat Estonia, Letonia și Lituania, avionul american a intrat în spațiul aerian al Poloniei.

foto 1

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a anunțat pe rețelele de socializare că avionul american a fost escortat de avioane de vânătoare F-16 din cadrul Forțelor Aeriene ale Poloniei, cu care a executat manevre comune.

Potrivit datelor prezentate de FlightRadar24, bombardierul B-52H a decolat în dimineața zilei de 11 martie de la Baza Aeriană Moron din Spania.

Avioanele americane de acest tip sunt capabile să poarte atât rachete de croazieră aer-sol, cât și arme nucleare.

De asemenea, pe 13 decembrie 2022, reprezentanții Forțelor Aeriene ale SUA au anunțat prima testare cu succes a prototipului unei rachete hipersonice All-Up-Round AGM-183A, care a fost lansată de la bordul unui bombardier strategic B-52H. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Specialiștii militari ruși apreciază că bombardierul american a simulat executarea unui atac cu rachete asupra “capitalei nordice” a Federației Ruse, orașul federal Sankt Petersburg. Potrivit acestora, cu ajutorul aeronavei B-52H Stratofortress, Statele Unite au elaborat un scenariu pentru străpungerea apărării antiaeriene și antirachetă a grupări de nord-vest a armatei ruse, cu executarea unor lovituri cu rachete nucleare asupra instalațiilor militare și industriale din zonă.

Zborul bombardierului american B-52H din 11 martie a fost confirmat și de sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram. Acesta a fost efectuat cu aeronava cu numărul de înregistrare 60-0026 (“Dakota Avenger”), care este capabilă să poarte arme nucleare.

Pe timpul misiunii, aeronava americană a fost realimentată de două ori în aer, respectiv deasupra Mării Nordului și în spațiul aerian al Poloniei, de la avioane-cisternă americane de tip KC-135R Stratotanker, care au decolat de la Baza Aeriană Mildenhall din Marea Britanie (număr de înregistrare 60-0333 și indicativ radio LAGR91), precum și de la Baza Aeriană Spangdahlem din Germania (indicativ radio BARS11).

Traiectul de zbor al aeronavei a traversat nouă state membre NATO, respectiv Spania, Marea Britanie, Norvegia, Danemarca, Germania, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania.

Trebuie precizat faptul că, înainte de a se deplasa în Marea Baltică, bombardierul strategic american B-52H a evoluat în proximitatea Norvegiei, unde a participat din nou la activități planificate în cadrul exercițiilor NATO Joint Viking / Joint Warrior.

foto 2

Patru bombardiere strategice americane B-52H se află în Europa pentru o misiune de tip Bomber Task Force începând din 24 februarie. Aeronavele sunt staționate la Baza Aeriană Moron din Spania. Până în prezent, acestea au efectuat deja cinci zboruri complexe pe continentul european, unde vor continua să activeze și în săptămânile următoare.

Surse: vz.ru, riafan.ru, topwar.ru, twitter.com, t.me.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s