Analiză remnmilitaryblog.com:
După incidentul de acum două zile, în care o dronă americană de cercetare și atac de tip MQ-9 Reaper s-a prăbușit în Marea Neagră, din cauza șicanării unor avioane de vânătoare rusești de tip Su-27, o dronă de cercetare strategică RQ-4B Global Hawk a îndeplinit o nouă misiune în regiune.
Potrivit sursei de monitorizare a aviației Flightradar, drona americană și-a schimbat traiectul de zbor față misiunile anterioare, păstrând o distanță considerabilă față de Peninsula Crimeea.
De regulă, înaintea invaziei rusești în Ucraina, dronele americane RQ-4B dislocate la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula italiană Sicilia zburau foarte aproape de frontierele rusești de la Marea Neagră. Acestea intrau chiar pe teritoriile Georgiei și Ucrainei, de unde monitorizau facilitățile și trupele rusești din zona Mării Negre.

În momentul în care trupele ruse au intrat în Ucraina, pe 24 februarie 2022, a urmat o perioadă de pauză pentru dronele americane de cercetare, care nu s-au mai deplasat în Marea Neagră. Zborurile acestora au fost reluate ulterior, însă traiectul de zbor a fost modificat în mod substanțial.
Pe timpul îndeplinirii misiunilor din ultimul an de zile, dronele RQ-4B au ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei și s-au deplasat în zona centrală a mării, la limita de sud a FIR Sevastopol, unde au orbitat pentru mai multe ore, fără să se mai apropie de Novorossiysk, Kerci sau Sevastopol, așa cum o făceau anterior.

Acum, traiectul de zbor a fost modificat din nou, iar drona cu indicativul radio FORTE10, care a evoluat astăzi deasupra Mării Negre, a abordat o altă strategie. În loc să mai iasă deasupra mării de pe teritoriul Bulgariei, drona a urcat în România și a orbitat în zona litoralului românesc. Ulterior, aceasta a ieșit deasupra Mării Negre, însă ceva mai la sud decât de obicei și a zburat deasupra unui raion situat în sud-estul mării.

Potrivit traiectului de zbor prezentat de Flightradar se poate constata că drona americană s-a deplasat aproape în rând cu avioanele civile, care tranzitează numai sudul Mării Negre.
Așadar, se poate aprecia că americanii continuă să-și arate mușchii în zona Mării Negre, dar mai cu prudență.