Misiune de cercetare britanică deasupra Mării Negre. Un avion RC-135W a fost semnalat în apropierea Peninsulei Crimeea

foto

Analiză remnmilitaryblog.com

Potrivit serviciului special de monitorizare a zborurilor Flightradar, pe 24.03.2023, un avion britanic de cercetare radioelectronică de tip RC-135W Rivet Joint a îndeplinit o misiune de culegere de informații deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Ca de obicei în ultima perioadă, acesta a fost escortat de două avioane de vânătoare Typhoon FGR.4. La asigurarea zborului a participat și un avion-cisternă Airbus KC2 Voyager.

Avionul de cercetare Boeing RC-135W, cu numărul de înregistrare ZZ665 și indicativul radio RRR7264, a decolat de la Baza Aeriană Waddington de pe teritoriul Marii Britanii. Înainte de a ieși deasupra Mării Negre, aeronava britanică a evoluat în spațiul aerian al României, de-a lungul frontierelor cu Ucraina și Republica Moldova.

foto 2

În zona Dobrogei, avionul de cercetare a făcut joncțiunea cu cele două avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon FGR.4, care au decolat de la Baza Aeriană Akrotiri de pe Insula Creta (Grecia). Aeronavele, cu numerele de înregistrare ZK338 și ZK327 au întrebuințat indicativele radio DREAD011 și DREAD012.

După realimentarea în aer în zona litoralului românesc, avioanele britanice au ieșit deasupra Mării Negre, evoluând în zona centrală a mării, la aproximativ 100 de kilometri sud de Peninsula Crimeea.

foto 1

Trebuie remarcat faptul că avioanele britanice îndeplinesc periodic misiuni de acest tip, folosind, în principiu, aceeași componență și același scenariu.

Pe lângă dronele ce cercetare strategică de tip RQ-4B și RQ-4D aparținând SUA și NATO, avioanele de cercetare britanice RC-135W sunt singurele care mai îndeplinesc misiuni specifice deasupra Mării Negre. Este primul zbor efectuat în regiune după incidentul produs recent cu drona americană MQ-9 Reaper, interceptată agresiv de avioanele de vânătoare rusești de tip Su-27.

Spre deosebire de dronele RQ-4B, care și-au modificat traiectul de zbor și evoluaează mai în sudul Mării Negre, la aproximativ 150 de kilometri  de Peninsula Crimeea, aeronavele britanice au zburat pe traiectul consacrat din zona centrală a mării.

Potrivit părții ruse, apariția frecventă a aeronavelor și dronelor din țările membre NATO deasupra Mării Negre, inclusiv în vecinătatea Peninsulei Crimeea, poate fi asociată cu obținerea de informații despre locațiile și activitățile Forțelor Armate ale Federației Ruse, respectiv a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). Serviciile de informații militare din statele occidentale transferă datele obținute de mijloacele de cercetare din regiune și armatei ucrainene, mai ales că, în ultimul timp, aceasta nu își mai ascunde planurile de a ataca Peninsula Crimeea.

Surse: twitter.com, t.me, itamilradar.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s