Trupele ruse susțin că au interceptat, pentru prima dată, o rachetă operativ-tactică ucraineană de tip “Grom-2”

foto

Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konashenkov, a anunțat, pe 30.03.2023, că, în ultimele 24 de ore, mijloacele rusești de apărare antiaeriană a doborât în zona de desfășurare a operației militare speciale o rachetă operativ-tactică Grom-2 și un elicopter de tip Mi-8 aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei.

“În raionul localității Temirovka din Regiunea Zaporojie, mijloacele de apărare antiaeriană au doborât un elicopter de tip Mi-8 din cadrul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. De asemenea, în ultimele 24 de ore, au interceptat o rachetă operativ-tactică Grom-2, trei proiectile reactive ale unui sistem HIMARS și au distrus două drone ucrainene în raioanele localităților Novoandreevka și Zeleny Gai din Republica Populară Donețk”, a menționat Konashenkov.

Potrivit precizărilor sale, în total, de la începutul operației militare speciale au fost distruse: 404 avioane, 227 de elicoptere, 3.622 de drone, 415 complexe de rachete antiaeriene, 8.472 de tancuri și alte vehicule blindate, 1.076 de lansatoare multiple de proiectile reactive, 4.462 de instalații de artilerie și aruncătoare de mine, precum și 9.199 de unități de tehnică specială auto. 

În ceea ce privește racheta operativ tactică Grom-2 trebuie precizat faptul că aceasta aparține clasei sol-sol. Lansarea ei se realizează de pe un lansator mobil cu același nume. La sfârșitul lunii septembrie, Konashenkov a anunțat distrugerea unor ateliere de asamblare a complexelor Grom de lângă Dnepropetrovsk (nume ucrainean – Dnepr), dar încă nu a fost raportată nicio interceptare anterioară a unei rachete de acest tip.

Dezvoltatorul rachetelor Grom-2 este biroul de proiectare Yuzhnoye din Dnepropetrovsk. Proiectul acestora a fost prezentat pentru prima dată în anul 2013. În ianuarie 2018, s-a anunțat că motorul pentru rachetele complexului a fost testat, iar aspectul acestuia a fost prezentat simultan. Bătaia rachetei, în funcție de ogiva acesteia, ajunge până la 500 de kilometri.

 Inițial, s-a crezut că rachetele complexului vor fi produse doar pentru export, un interes pentru acest produs fiind manifestat în Arabia Saudită.

Surse: tass.ru, topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s