Rusia continuă să dezvolte arme antisatelit cu bazare aeriană: Aeronavele Il-76 și MiG-31D sunt folosite în calitate de platforme purtătoare

foto

Jurnalul Gândirea Militară al Ministerului rus al Apărării a publicat un  material privind crearea și perfecționarea sistemelor de luptă antisatelit în Federația Rusă. Acesta face referire, în special, la complexele aviatice de acest tip.

Potrivit publicației rusești, specialiștii militari continuă lucrările de dezvoltare a unor mijloace pentru distrugerea sateliților de pe orbita joasă. Este vorba, în special, despre un laser de luptă instalat pe un avion militar de transport de tip Il-76, precum și despre o rachetă antisatelit amplasată sub fuselajul unui avion de vânătoare MiG-31D.

În ceea ce privește prima variantă, specialiștii militari ruși apreciază că aceasta va fi mai eficientă în condiții de ceață și vizibilitate redusă, când laserele de luptă cu bazare terestră pot să întâmpine anumite greutăți.

Complexul dezvoltat pe baza interceptorul MiG-31 a primit denumirea de Kontakt, iar cel pe baza aeronavei Il-76 este cunoscut ca A60 Sokol-Eshelon, ținând cont de nomenclatura sistemelor laser de luptă.

Publicația Ministerului rus al Apărării a semnalat faptul că Rusia dispune deja de un sistem laser de luptă denumit Peresvet, care este un complex mobil cu bazare terestră destinat distrugerii țintelor aeriene și spațiale.

După cum a remarcat jurnalul rusesc, dezvoltările actuale din domeniul armelor antisatelit se bazează pe implementarea mai multor idei și proiecte sovietice. Astfel, în prima jumătate a anilor 1980, în URSS, a început să se lucreze la crearea unui sistem de distrugere a sateliților pe orbită joasă bazat pe aeronava MiG-31D cu racheta Kontakt. În prezent, sistemul a primit o dezvoltare modernă, pentru o distrugere mai eficientă a țintelor.

Problema dezvoltării de arme antisatelit a devenit actuală în contextul conflictului din Ucraina. Recent, Ministerul de Externe rus a informat că Ucraina, cu ajutorul experților occidentali, încearcă să influențeze sateliții de comunicații rusești. În consecință, partea rusă a ținut să le reamintească oficialilor de la Kiev că dispune de capabilități de luptă antisatelit.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s