După patru luni de marș, fregata Amiral Gorshkov a Flotei ruse de Nord a intrat în Marea Mediterană

foto

Analiză remnmilitaryblog.com

Potrivit surselor de monitorizare a navigației de pe Twitter și Telegram, în după-amiaza zilei de 11.04.2023, un detașament de nave al Flotei ruse de Nord, format din fregata Amiral Gorshkov și petrolierul Kama, a încheiat traversarea Canalului Suez și a intrat în Marea Mediterană.

După aproximativ patru luni de marș, cele două nave rusești, care au părăsit portul Murmansk la începutul lunii ianuarie și au efectuat escale în porturi din Africa de Sud, Iran și Arabia Saudită, sunt așteptate să sosească miercuri, 12 aprilie, în portul Tartus din Siria.

foto 1

Trebuie precizat faptul că, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, prezența navală a Moscovei în Marea Mediterană a scăzut treptat. Majoritatea navelor mari de suprafață s-au întors acasă și nu au mai fost înlocuite (sau au fost schimbate de nave de dimensiuni și capacități militare mai mici).

Înainte de intrarea fregatei Amiral Gorshkov, escadra rusă din estul Mării Mediterane avea următoarea componență:

– submarinul diesel-electric B-265 Krasnodar (Flota din Marea Neagră);

– fregata Amiral Grigorovici (494, Flota din Marea Neagră);

– corveta Soobrazitelny (531, Flota din Marea Baltică);

– corveta Stoiky (545, Flota din Marea Baltică);

– nava mică purtătoare de rachete Orekhovo-Zuevo (626, Flota din Marea Neagră);

– dragorul maritim Vladimir Emelyanov (466, Flota din Marea Neagră);

– petrolierul Kola (163, Flota din Marea Baltică).

foto 2

Probabil că, Gruparea navală operativă a Forțelor Navale ale Federației Ruse din estul Mării Mediterane are cea mai slabă structură de la reînființarea sa în anul 2013. De regulă, aceasta includea între 10 și 15 nave de luptă și auxiliare, între care patru sau cinci platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr.

Intrarea fregatei Amiral Gorshkov în acest dispozitiv nu ar fi în sine un element deosebit de destabilizator al situației, dacă nu s-ar ține cont de faptul că nava este înarmată cu rachete hipersonice.

În ultimii ani, Rusia a dezvoltat mai multe tipuri de rachete hipersonice, care au devenit un subiect de îngrijorare pentru comunitatea internațională. Acestea au o viteză de peste cinci ori mai mare decât viteza sunetului, ceea ce le face incredibil de dificil de interceptat.

Între rachetele hipersonice rusești se află racheta Kinzhal, cu bazare aeriană, și racheta Zircon, care este amplasată pe nave de luptă și în perspectivă pe submarine. Racheta hipersonică Zircon are o bătaie de peste 1.000 de mile și poate dezvolta o viteză de aproximativ 8 Mach. În plus, racheta poate manevra în timpul zborului, ceea ce face și mai dificilă interceptarea.

Rusia a început să monteze aceste rachete pe navele sale de suprafață, urmând să facă același lucru și cu submarinele. Militarii ruși consideră că acest demers reprezintă un avantaj major în strategia lor de apărare, deoarece rachetele hipersonice pot ajunge rapid la țintă, ceea ce le face dificil de detectat de sistemele de apărare antiaeriană inamice.

Fregata Amiral Gorshkov a simulat lansarea de rachete hipersonice în Atlanticul de Nord în luna ianuarie și este foarte probabil să desfășoare activități similare și în Marea Mediterană. Prima misiune operațională a fregatei în Mediterana va începe în următoarele zile sau săptămâni. Se presupune că aceasta va dura aproximativ un an.

Va fi interesant de observat zonele în care va opera fregata rusească și care vor fi contramăsurile adoptate de flotele statelor membre NATO.

Surse: itamilradar.com, twitter.com, t.me.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s