O dronă americană de cercetare RQ-4B a zburat mai mult de 24 de ore în spațiul aerian din sud-estul României

foto

Analiză remnmilitaryblog.com

Surse de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că o dronă de cercetare americană de tip RQ-4B Global Hawk a îndeplinit o misiune mai puțin obișnuită în zona de sud-est a României. Astfel, aparatul de zbor fără pilot s-a aflat în aer mai mult de 24 de ore.

Drona americană, cu numărul de înregistrare 11-2046 și indicativul radio FORTE10, a decolat, pe 14.04.2023, de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia din Italia. După ce a survolat spațiile aeriene ale Greciei și Bulgariei, aparatul de zbor fără pilot a intrat în România prin sudul țării.  

foto 1

Ulterior, drona RQ-4B a evoluat într-un raion situat între Bacău și Constanța, monitorizând frontierele României cu Republica Moldova și Ucraina. Aceasta a revenit la baza de dislocare permanentă pe 15 aprilie, în jurul orei 12:00 (ora României).

Trebuie precizat faptul că drona americană nu a ieșit deasupra Mării Negre. După incidentul recent soldat cu prăbușirea dronei MQ-9 Reaper, aparatele de zbor fără pilot din dotarea Forțelor Aeriene ale SUA și NATO, în special de tip RQ-4B și RQ-4D, au continuat pentru o perioadă să îndeplinească misiuni deasupra apelor neutre ale Mării Negre, însă pe traiecte de zbor situate în partea de sud a acesteia.

Ultimele zboruri ale dronelor bazate în Italia au fost efectuate însă exclusiv în spațiile aeriene ale României și Poloniei, fără să mai survoleze Marea Neagră.

Deși distanța față de Peninsula Crimeea s-a mărit în comparație cu raionul din partea centrală a Mării Negre, unde evoluau anterior dronele americane, se poate aprecia că și de pe teritoriul României aparatele de zbor fără pilot pot culege informații despre situația trupelor ruse din Transnistria, Crimeea și sudul Ucrainei.

foto 2

Probabil că, pe măsură ce situația de securitate din regiune va permite acest lucru, dronele de cercetare ale SUA și NATO vor reveni deasupra Mării Negre, unde vor continua să îndeplinească misiuni de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance).

Surse: itamilradar.com, twitter.com, t.me.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s