Pe timpul nopții de miercuri spre joi, trupele ruse au continuat seria de atacuri masive cu drone asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei. Alertele de raiduri aeriene au sunat într-o serie de regiuni, între care: Kiev, Kirovograd, Cherkasy, Poltava și Odesa.
Cel mai mare număr de explozii a fost înregistrat în Odesa, unde, între altele, a fost lovit punctul de comandă al Forțelor Navale ucrainene.
De asemenea, mai multe ținte au fost lovite și în capitala Ucrainei. În special, a fost distrusă locația și echipamentele uneia dintre bateriile de apărare antiaeriană.
În același timp, atacurile nocturne cu drone au vizat și obiective ale armatei ucrainene din partea controlată de regimul de la Kiev a Regiunii Zaporojie.
În încercarea de a doborî dronele rusești, partea ucraineană a folosit zeci de rachete antiaeriene, precum și arme de calibru mic.
Alerte aeriene au fost declanșate în diverse regiuni ale Ucrainei pe timpul nopții și din cauza ridicării în aer a unor avioane rusești de tip MiG-31K, purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal. După atacul asupra Kremlinului, conducerea ucraineană a crezut că în cursul nopții Forțele Armate ale Rusiei ar putea folosi rachete hipersonice îpotriva unor ținte din cartierul administrativ al Kievului, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Comentând încercarea Ucrainei de a ataca cu drone clădirea Kremlinului, Serviciul de presă al președintelui a anunțat că partea rusă își rezervă dreptul de a da un răspuns ferm, unde și când conducerea și comanda rusă vor considera necesar.
La rândul său, și partea ucraineană a devenit mai activă în ultimele săptămâni, ceea ce este în concordanță cu anunțurile și prognozele privind declanșarea unei contraofensive. Forțele Armate ale Ucrainei folosesc însă o tactică diferită, care a fost dezvoltată cu ajutorul partenerilor occidentali ai regimul de la Kiev.
Una dintre verigile acestei tactici are în vedere producerea panicii în rândul rușilor în diverse moduri, pentru a forța comandamentul rus să ia decizii spontane și nechibzuite.
Partea ucraineană încearcă să realizeze acest lucru cu ajutorul acțiunilor subversive și intensificarea utilizării aeronavelor fără pilot pe teritoriul Federației Ruse. Numai în ultima săptămână, Forțele Armate ale Ucrainei au lansat cel puțin 30 de drone pe teritoriul acelor regiuni rusești care au făcut parte din Rusia și înainte de februarie 2022.
Așadar, în cursul nopții, dronele ucrainene au lovit o rafinărie de petrol din satul Ilskoye din Ținutul Krasnodar, unde au fost auzite cel puțin trei explozii și s-a produs un incendiu puternic. După cum au anunțat autoritățile locale, nu au fost înregistrate victime, iar focul a fost stins.
Cu o zi mai devreme, loviturile dronelor ucrainene au vizat depozitul de petrol din portul Taman, iar anterior un depozit de combustibil din Sevastopol.
După câte se pare, tacticile părții ucrainene au în vedere provocarea unor daune cât mai mari infrastructurii de depozitare a regiunilor care, într-un fel sau altul, se învecinează cu zonele operației militare speciale, cu speranța că trupele ruse vor începe să se confrunte cu un deficit de combustibili.
Pe de altă parte, nici trupele ruse nu sunt străine de astfel de tactici. Zeci de atacuri au fost efectuate asupra instalațiilor de depozitare a combustibilului din zonele controlate de regimul de la Kiev, inclusiv asupra unei unități de depozitare din Kirovohrad (Kropyvnytskyi).
Sursa: topwar.ru.