Ieșire curajoasă deasupra Mării Negre. Un avion francez de cercetare a decolat din România și a survolat apele din proximitatea litoralului  

foto

Analiză remnmilitaryblog.com

Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 11.05.2023, un avion de cercetare de tip Beechcraft King Air 350 aparținând Forțelor Aeriene ale Franței a efectuat un zbor specific în zona litoralului românesc și deasupra Mării Negre.

Avionul ușor de supraveghere și cercetare (ALSR), cu numărul de înregistrare F-RACG și indicativul radio CTM1507, a decolat de pe aerodromul Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța. Acesta a evoluat la o altitudine de 8.534 de metri.

Aeronava franceză a zburat în zona Deltei Dunării, între localitățile Sulina și Sfântu Gheorghe, după care a ieșit deasupra apelor Mării Negre, îndepărtându-se câteva zeci de kilometri la est de Mangalia.

foto 1

Probabil că avionul Forțelor Aeriene ale Franței a ajuns până în zona în care, recent, un avion polonez a fost interceptat de un avion rusesc de vânătoare de tip Su-35.

Trebuie semnalat faptul că, după declanșarea conflictului dintre Rusia și Ucraina, deasupra Mării Negre nu au mai ieșit decât avioane de cercetare de tip RC-135W Rivet Joint din cadrul Forțelor Aeriene ale Marii Britanii. De la sfârșitul anului 2022, chiar și acestea au survolat apele neutre ale Mării Negre numai sub escorta avioanelor de vânătoare Typhoon, după ce o aeronavă de acest tip a fost implicată într-un incident cu avioane de vânătoare rusești de tip Su-27.

 Avionul francez de cercetare Beechcraft King Air 350 a fost adus pe aerodromul Mihail Kogălniceanu pe 09.05.2023. Aceeași aeronavă a mai îndeplinit o misiune similară în România și în aprilie 2022.

Forțele Aeriene ale Franței dispun în prezent de două aeronave de acest tip. Cele două avioane au fost comandate în iunie 2016 de Direcția Generală de Armamente (DGA) de la companiile Sabena Technics și Thales. Acestea au fost primite în anul 2020, pe 06 august și 02 decembrie. În anul 2022, a fost comandată și o a treia aeronavă, cu termen de livrare în 2023.

În urma testării lor de către Centrul de Expertiză Aeriană Militară, aeronavele de cercetare Beechcraft King Air 350 sunt livrate Escadrilei Electronice Aeropurtate de la Baza Aeriană Evreux.

Sistemul ALSR este un vector de desemnare, observare și cercetare aeriană (VADOR) și se presupune că va consolida resursele de informații militare franceze. Acesta este capabil să efectueze misiuni de culegere de informații cu o amprentă logistică mică și o ușurință ridicată de desfășurare.

Avionul Beechcraft King Air 350, cu două motoare, este dotat cu echipamente electronice de ultimă generație.

Surse: twitter.com, t.me.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s