Analiză remnmilitaryblog.com
Cu toate că dau impresia că s-au împotmolit pe teritoriul Ucrainei, rușii demonstrază că stăpânesc arta războiului. Astfel, de la începutul invaziei militare, aceștia au reușit să se adapteze și să găsească antidoturi, în special în ceea ce privește contracararea unor sisteme de armament livrate părții ucrainene de către statele occidentale.
După ce au distrus aproape în totalitate armamentele de producție sovietică nu numai din Ucraina ci și din fostele state din zona de influență a Rusiei, militarii ruși au fost nevoiți să se acomodeze cu o serie de armamente occidentale, care, inițial le-au dat destul de mult de furcă.
În prima fază a fost vorba despre dronele de atac turcești de tip Bayraktar TB2. Acestea le-au creat mari probleme rușilor, dând inclusiv o mână de ajutor la scufundarea crucișătorului Moscova în Marea Neagră. A fost nevoie ca militarii ruși să doboare peste 80 dintre acestea, până au învățat să le contracareze și să determine Turcia să renunțe la livrarea lor către armata ucraineană, pentru a evita o discreditare totală pe piețele internaționale, pe care au reușit cu greu să le cucerească.
Au urmat apoi renumitele sisteme de rachete americane HIMARS. După ce, la fel ca și în cazul Bayraktar, rachetele acestora au dovedit o precizie chirurgicală și au provocat daune majore armatei ruse, militarii ruși au învățat mai întâi să le doboare cu mijloacele de apărare antiaeriană, iar ulterior le-au dereglat complet precizia cu ajutorul sistemelor de război electronic.
Viața cea mai scurtă se pare că au avut-o sistemele americane de apărare antiaeriană de tip Patriot. La nici o lună de la dislocarea în capitala Ucrainei, forțele ruse au reușit să scoată din uz unul dintre cele două sisteme livrate părții ucrainene. În acest scop a fost întrebuințată o rachetă hipersonică Kinzhal, care a fost lansată după ce sistemul Patriot a efectuat peste 30 de lovituri cu rachete pentru a doborî o serie de rachete rusești, care au reprezentat în special momeli, adică au fost întrebuințate fără focos. Militarii ruși au lovit sistemul exact în momentul în care acesta se pregătea pentru schimbarea locației și efectuarea unei reincărcări cu rachete. După câte se pare, partea rusă a reușit să distrugă un radar și mai multe instalații de lansare ale sistemului Patriot, făcând ca acesta să devină inutil, cel puțin pentru o perioadă de timp.
Probabil că, următoarele pe listă vor fi avioanele de vânătoare americane de tip F-16. SUA și aliații săi occidentali au început să pregătească piloții ucraineni pentru întrebuințarea acestora, urmând ca în lunile viitoare să se realizeze și livrarea efectivă a primelor aeronave. Ținând cont de performanțele sistemelor de rachete antiaeriene ale rușilor, în special în ceea ce privește S-400, este foarte posibil ca și acestea să aibă soarta complexelor Patriot. Adică, să nu aibă o viață prea lungă în conflictul din Ucraina.