Dronele maritime ucrainene de tip Sea Baby ale SBU au fost dotate cu lansatoare multiple de rachete Grad. Acestea sunt folosite deja împotriva trupelor ruse

foto

Agenția de presă UNIAN a informat, pe 22.05.2024, citând surse proprii, că dronele maritime Sea Baby întrebuințate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), pentru care ucrainenii au strâns fonduri prin platforma UNITED24, au fost echipate cu lansatoare multiple de rachete Grad.

Noul tip de armă al Ucrainei a fost întrebuințat deja împotriva trupelor ruse. În urmă cu două nopții, drone de acest tip au fost folosite împotriva pozițiilor rusești de pe Kinburn Spit.

“Drona noastră Sea Baby nu este doar o dronă, ci o platformă multifuncțională, care este în continuă îmbunătățire. Astăzi putem confirma faptul că aceasta a fost echipată cu un sistem de lansare multiplu și că această soluție tehnologică dă deja rezultate. Lucrăm eficient, ca întotdeauna, iar inamicul va avea surprize puternice”, a declarat sursa din SBU.

Reprezentanții SBU au arătat, pentru prima dată, imagini exclusive de la testele efectuate cu drone Sea Baby la începutul iernii și direct de la producerea acestora.

După cum a informat UNIAN, SBU are două tipuri de drone, respectiv Sea Baby și Mamai, iar specialiștii ucraineni lucrează constant la modernizarea lor.

În luna martie a acestui an, șeful Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov, a declarat că rușii și-au creat și ei propria dronă maritimă, dar nu au avut succes.

Recent, pe Internet au fost publicate imagini cu testarea unei drone maritime kamikaze de producție rusească. Aceasta este un analog al dronei ucrainene MAGURA V5, care a fost dezvoltată pentru GUR.

Pe de altă parte, politologul Taras Zagorodny a remarcat faptul că, în ultima perioadă, SBU a crescut numărul de lovituri cu drone împotriva țintelor inamice. El a menționat că atacurile cu drone ale SBU asupra rafinăriilor de petrol au provocat deja daune de miliarde de dolari Federației Ruse. 

Comentariul remnmilitaryblog.com: Informațiile referitoare la adaptarea dronelor maritime ucrainene pentru utilizarea lansatoarelor multiple de rachete au împărțit comunitatea specialiștilor militari ruși. O parte dintre aceștia consideră că lansarea de rachete nedirijate de pe o platformă instabilă nu poate fi extrem de eficientă, iar eforturile în această direcție se îndreaptă spre o fundătură. Alții, dimpotrivă, apreciază că acestea sunt doar experimente ale inginerilor ucraineni, care pot avansa în sensul dotării dronelor cu rachete dirijate sau chiar rachete antinavă.

Pe de altă parte, toți specialiștii militari ruși afirmă că dronele maritime ucrainene reprezintă o amenințare pentru Flota rusă din Marea Neagră, care trebuie oprită. În opiniile acestora, pe lângă eliberarea completă a noilor regiuni ale Federației Ruse, scopurile și obiectivele prioritare ale operației militare speciale ar trebui să vizeze și tăierea accesului Ucrainei la Marea Neagră. Acest lucru ar însemna eliberarea regiunilor Herson, Nikolaev și Odesa.

Cheia victoriei strategice a Federației Ruse în conflictul ucrainean ar consta în eliberarea prioritară a Odesei. Acest lucru însă este foarte dificil de făcut, având în vedere faptul că o intervenție clasică dinspre mare a Flotei ruse din Marea Neagră este foarte riscantă, iar orașul este acoperit împotriva atacurilor aeriene cu un sistem stratificat de apărare antiaeriană.

Una dintre soluțiile propuse acum de specialiștii militari ruși constă chiar în realizarea unei operații care să se bazeze pe drone aeriene și maritime. 

Surse: unian.net, twitter.com, t.me.

Lasă un comentariu