Rusia anunță că a preluat controlul asupra localității Klishchiivka din Republica Populară Donețk, deschizând noi perspective pentru cucerirea Chasiv Yar

foto

Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 22.05.2024, că Gruparea de trupe Sud a eliberat localitatea Klishchiivka din Republica Populară Donețk.

“Unitățile Grupării de trupe Sud au eliberat așezarea Klishchiivka din Republica Populară Donețk, ca urmare a operațiunilor active”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de cotidianul Izvestia.

Anterior, tot pe 22 mai, consilierul șefului Republicii Populare Donețk, Igor Kimakovsky, declarase că Forțele Armate ale Ucrainei și-au retras unitățile de lângă Klishchiivka. Forțele ucrainene au fost transferate la Chasiv Yar, unde se dezvoltă o situație proastă pentru partea ucraineană, în zona Canalului Seversky Donets-Donbas.

De asemenea, Kimakovsky a adăugat că Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut câteva sute de militari la Chasiv Yar.

La începutul lunii aprilie, Izvestia a arătat distrugerea unei fortărețe a armatei ucrainene de lângă Klishchiivka. În imaginile publicate de cotidianul rusesc, subunități ale Brigăzii 85 Artilerie, împreună cu forțele speciale, au provocat lovituri puternice asupra fortăreței ucrainene.  

Comentariul remnmilitaryblog.com: Trupele ruse au capturat pentru prima dată Klishchiivka în luna ianuarie 2023, dar Ucraina a recucerit localitatea pe 17 septembrie, în cadrul contraofensivei, care, în cele din urmă, a fost în mare parte nereușită.

Klishchiivka se află la sud de localitatea cheie din prima linie Bahmut, iar înainte de conflict în zonă locuiau aproximativ 500 de persoane.

Avantajul obținut de trupele ruse în urma preluării controlului asupra localității nu constă în capturarea Klishchiivka în sine, ci a înălțimilor care se află în vecinătatea sa. Acum, în această direcție, armata rusă a atins paritatea de mare altitudine cu Forțele Armate ale Ucrainei, ceea ce face posibilă dezvoltarea cu succes a ofensivei. 

Surse: iz.ru, topwar.ru, teraz.sk.

Lasă un comentariu