În Federația Rusă va fi realizat un complex de rachete hibrid între Iskander și Kalibr

Expertul militar rus, Dmitri Kornev, a declarat, pe 08.02.2019, în cadrul unui interviu pentru Izvestia, că racheta de croazieră cu bazare navală Kalibr poate fi lansată cu ajutorul instalației pentru lansarea rachetei de croazieră terestră 9M729, a complexului Iskander-M.

Acesta a precizat că, în mod normal, racheta Kalibr este prea mare pentru complexul 9K720 Iskander-M. Cu toate acestea, instalațiile de lansare proiectate pentru racheta 9M729 sunt compatibile cu rachetele de croazieră maritime.

Kornev a subliniat că programul de creare a unei versiuni terestre a rachetei Kalibr anunțat de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, nu este dificil de realizat din punct de vedere tehnic. În opinia sa, aceasta este o “problemă ca și rezolvată”, deoarece dezvoltatorul rachetelor Kalibr și rachetelor pentru Iskander-M este același, respectiv Biroul de Proiectare Novator.

Potrivit lui Kornev, ambele tipuri de rachete folosesc aceleași soluții tehnice: de la caracteristicile constructive ale muniției și ale motorului la sistemele de conducere și unitățile de luptă (ogivele).

Prin urmare, după cum remarcă expertul, Federația Rusă poate crea complexul terestru pentru Kalibr în câteva luni, în timp ce desfășurarea unor astfel de rachete poate începe imediat după finalizarea testelor de zbor. Astfel, până la sfârșitul anului 2019, Federația Rusă ar putea dispune de un potențial serios de atac, cu bazare terestră.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Pe instalația de lansare a rachetei 9M729 pot fi amplasate patru rachete, aflate în container.

O brigadă de rachete Iskander-M dispune, în mod normal, de 12 instalații de lansare clasice, pentru rachetele balistice 9M723-1 și de croazieră 9M728. Înstalațiile pentru rachetele de croazieră 9M729 au fost adăugate ulterior și, deocamdată, nu se știe câte unități există dislocate.

În orice caz, subunitățile de rachete care vor fi dotate cu noile complexe hibride vor avea o putere foarte mare de foc, ținând cont de faptul că pot fi lansate patru rachete la o salvă, iar instalațiile pot fi încărcate rapid, cu alte rachete aflate direct în container.

Surse: iz.ru, politros.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s