Expert militar român: SUA pregătește terenul cu ajutorul dronelor pentru rachetele nucleare Tomahawk

Expertul militar roman, Valentin Vasilescu, consideră că zborurile frecvente ale dronelor americane în apropierea granițelor Federației Ruse sunt necesare pentru ca Washingtonul să definească ținte pentru rachetele de croazieră Tomahawk echipate cu focoase nucleare.

Este vorba despre aparatele de zbor fără pilot de cercetare strategică RQ-4B Global Hawk Block 40, care sunt componenta principală a Sistemului NATO de  observare a radarelor terestre (AGS). Funcționarea sistemului este asigurată cu finanțare din 12 state membre ale NATO: Germania, Estonia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Italia, Bulgaria și România, cu toate că niciunul dintre aceste state “nu participă la elaborarea planului misiunii de cercetare” și “nu primește rapoarte despre zborurile efectuate”. Toate informațiile de la drone, prin intermediul radarului, sunt furnizate direct Centrului de comandă al AGS, care este dislocat la Baza Aeriană Sigonella (Italia).

Acest proiect a fost implementat în cadrul NATO ca un concept de “apărare inteligentă”. Cu toate acestea, există o versiune în care AGS este o componentă a sistemului global american de apărare antirachetă. În special, este vorba despre complexul multirol de rachete antiaeriene Aegis Ashore, dotat cu rachete interceptoare SM-3, capabile să distrugă rachetele balistice intercontinentale și rachetele cu rază medie de acțiune. Sistemul respectiv este dislocate în cadrul Bazei Aeriene de la Deveselu, din România.

Potrivit declarațiilor lui Vasilescu, la această bază sunt dislocate instalații universale verticale de lansare Mk-41 (Mark 41 Vertical Launching System), cu ajutorul cărora pot fi lansate nu numai rachete interceptoare SM-3, ci și rachete de croazieră Tomahawk, ce pot purta ogive nucleare (BGM-109G Tomahawk). De asemenea, instalații de lansare similare se află instalate pe navele americane, dotate cu sistemul de informații și conducere a luptei Aegis, respectiv distrugătoarele de tip Arly Burke și crucișătoarele de tip Tikonderoga, care intră în mod regulat în acvatoriul Mării Negre.

În ultimul timp, Washingtonul a intensificat misiunile de cercetare la granițele Federației Ruse, cu participarea dronei RQ-4B, care “este capabilă să întocmească o hartă digitală a câmpului de luptă potențial, de dimensiunile Poloniei”. Drone de acest tip au fost semnalate deasupra Donbasului, Mării Baltice, Oceanului Arctic de Nord și Mării Negre.

Expertul militar roman, Valentin Vasilescu, consideră că RQ-4B “pregătește terenul” pentru rachetele nucleare Tomahawk.

Sursa: politros.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s