Federația Rusă va mai accepta tranzitul gazelor naturale prin Ucraina doar în condițiile sale

În cadrul unui interviu acordat Agenției de presă RIA Novosti, adjunctul ministrului de externe rus, Aleksandr Pankin, a declarat, pe 09.02.2019, că Federația Rusă este gata să continue tranzitul de gaze naturale prin Ucraina, dar ar trebui ca acest lucru să se realizeze în termenii Moscovei.

“Da, suntem gata să continuăm tranzitul prin Ucraina, dar în condițiile de care avem nevoie”, a spus Pankin.

“Există o serie de elemente, pe care ucrainenii nu pot merge acum”, a subliniat acesta.

În același timp, în opinia lui, există incertitudine în Ucraina “în ceea ce privește sistemul său de transport pentru gazele naturale, succesorul acestuia, consorțiul creat”.

“Una dintre opțiunile menționate este că există un contract valabil, care poate fi continuat, prin efectuarea oricăror modificări necesare. Dar, se pare că Ucraina respinge această opțiune. Aici, probabil, nu vom vorbi despre automatism, pentru că există anumite nuanțe care trebuie eliminate”, a spus diplomatul.

În luna ianuarie, la Bruxelles a avut loc o reuniune trilaterală a Federației Ruse, Ucrainei și Comisiei Europene, la care au fost discutate chestiuni legate de tranzitul de gaze naturale după 2019, când  expiră contractul actual dintre Gazprom și Naftogaz. Așa cum era de așteptat, nu s-a ajuns la un acord, dar Comisia Europeană a făcut o propunere părților cu privire la un viitor contract, dezvăluind publicului doar principalele sale repere.

Potrivit Comisiei Europene, contractul ar trebui să fie semnat pentru o perioadă mai mare de 10 ani, iar volumele tranzitate ar trebui să fie atractive, inclusiv pentru investitorii care vor fi invitați să modernizeze sistemul de transport ucrainean.

Pentru a continua discuțiile ministeriale tripartite, părțile au planificată o nouă reuniune în luna mai.

“Următoarea rundă de consultări va avea loc în luna mai, probabil că va fi o schimbare de atitudine, se va ajunge la o anumită dezvoltare instituțională și vor apărea procese juridice în Ucraina”, a sugerat adjunctul ministrului de externe rus.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Federația Rusă va profita de faptul că expiră acordul privind tranzitul gazelor naturale prin Ucraina și va încerca să impună condiții profitabile pentru continuarea acestuia.

Având în vedere că timpul rămas până la sfârșitul anului este scurt pentru negocieri, nu este exclusă trecerea în anul 2020 fără un acord încheiat și continuarea, pentru o anumită perioadă, în termenii acordului actual.

Negocierile dintre părți vor fi influențate în mod decisiv de o serie de evoluții atât politice, cât și economicee.

În primul rând, va fi foarte important rezultatul alegerilor prezidențiale din Ucraina, din 31 martie 2019. De acesta va depinde evoluția situației din Ucraina și, implicit, a relațiilor cu Federația Rusă. Sondajele actuale, arată că în joc se află trei candidați: actorul Vladimir Zelensky, fostul premier Iulia Timoshenko și actualul președinte Petro Poroshenko. Pentru Federația Rusă, cea mai convenabilă soluție ar fi chiar în ordinea actuală din sondaje. Preferabil ar fi Zelensky, cu care se poate începe o relație nouă, ținând cont de faptul că acesta nu s-a mai aflat în politică până acum. Cu Timoshenko, Federația Rusă a cooperat bine cât aceasta a fost premier, deși în ultima perioadă s-a exprimat de mai multe ori împotriva Federației Ruse. Relația cea mai complicată ar fi cu Poroshenko, ținând cont de ultimele evoluții ale relațiilor bilaterale.

Un alt factor important, care va influența negocierile, ține de domeniul economic. Este vorba despre stadiul la care se vor afla la sfârșitul anului 2019 gazoductele Nord Stream-2 și Turkish Stream. În principiu, la 01.01.2020, acestea ar trebui să fie finalizate și să se poată livra gaze naturale prin intermediul lor.

În orice caz, va fi greu de presupus că Federația Rusă va accepta încheierea unui nou contract de tranzit pentru 10 ani, decât dacă reușește să-și impună toate condițiile în negocieri. Altfel, perioada va fi una scurtă, ca o perioadă de tranzit, de doi sau trei ani, până când Federația Rusă reușește să pună la punct sistemele de conducte ce ocolesc Ucraina.

În ceea ce privește volumele de gaze livrate prin Ucraina, trebuie spus că, în prezent acestea se situează la un nivel de peste 90 de miliarde de metri cubi de gaz pe an și continuă să crească, în paralel cu creșterea cererii din partea statelor europene. În momentul în care cele două gazoducte care ocolesc Ucraina vor fi date în exploatare la capacitate maximă, acestea vor prelua aproximativ 90 de miliarde de metri cubi pe an. Asta înseamnă că, peste doi sau trei ani, prin Ucraina vor mai trece 10 sau maxim 20 de miliarde de metri cubi pe an.

În concluzie, se poate aprecia că negocierile tripartite vor fi dificile, se vor prelungi, poate chiar dincolo de limită, iar partea care va pierde va fi, în oricare dintre situații, Ucraina.

Surse: ria.ru, iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s