Una din navele rusești Proiect 22800 aflate în construcție a fost denumită Mercury

Comandantul-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiral Vladimir Korolev, a declarat, în cadrul unui interviu acordat cotidianului Krasnaya Zvezda, care va apărea în ediția din 11.02.2019, că o navă mică purtătoare de rachete Proiect 22800 aflată în construcție a primit denumirea Mercury, în cinstea navei cu pânze cu același nume, care în anul 1829 s-a luptat cu două nave turcești.

“Denumirea Mercury a fost acordată unei nave purtătoare de rachete Proiect 22800, dotată cu armament de precizie, aflată în construcție. Deja am semnat un ordin în acest sens”, a spus Korolev.

Potrivit precizărilor acestuia, în acest fel este continuată tradiția împăratului Nicolae I de a acorda denumirea navei legendare unor nave aflate în serviciul Forțelor Navale. Înainte de revoluție, numele Memoria Mercurului a fost purtat de trei nave ale Flotei din Marea Neagră – o corvetă cu pânze, un crucișător cu pânze și un crucișător blindat de tip Bogatyr.

Navele Proiect 22800, clasa Karakurt, vor avea un deplasament de 800 de tone, dublu față de nava Mercury, și o lungime de 67 de metri. Acestea vor fi dotate cu rachete de tip Kalibr. În total este planificată construirea a 18 nave de acest tip pentru Forțele Navale. Deocamdată, o singură navă Proiect 22800, Mytishchi, a fost introdusă în dotarea Flotei din Marea Baltică.

Nava cu pânze Mercury, dotată cu 18 puști, a participat la războiul ruso-turc din perioada 1828-1829. În luna mai 1829, aceasta a participat în Marea Neagră la o luptă cu două nave turcești, dotate cu 74 și 110 puști. Datorită manevrelor pricepute, nava rusească le-a provocat daune grave navelor turcești și a reușit să scape de sub urmărirea acestora.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În prezent, o navă purtătoare de rachete Proiect 22800 se află în serviciul de luptă, o altă navă desfășoară testele pe mare, iar alte șapte se află în construcție. Pentru alte nouă nave de acest tip au fost încheiate contractele de construire.

Construcția navelor Proiect 22800 se desfășoară, concomitent, în trei Șantiere Navale din Otradnoe, Feodosia și Zelenodolsk. Șantierul Naval din Zelenodolsk a delegat construirea unor nave de acest tip filialei din Kerci.

Inițial, navele au purtat denumiri de fenomene meteorologice, precum Uragan, Taifun, Musson, Vihr sau Shtorm. Ulterior, în anul 2018, acestea au fost redenumite și au primit nume de orașe, precum Mytishchi, Sovetsk, Odintsovo, Kozelsk sau Ohotsk.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s