Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse vor primi, în scurt timp, noile sisteme de apărare antiaeriană S-500

Comandantul Academiei Militare Aerocosmice din Federația Rusă, general locotenent Vladimir Liaporov, a declarat, în cadrul unui interviu acordat cotidianului armatei Krasnaia Zvezda, publicat în ediția din 01.03.2019, că noile sisteme de apărare antiaeriană S-500 vor fi livrate la trupe în perioada următoare.

Potrivit precizărilor sale, în anul 2019, va fi încheiată pregătirea primului grup de ofițeri care vor lucra cu aceste sisteme.

“În 2019, va avea loc absolvirea primilor ofițeri pregătiți în cadrul Academiei pe un program de instruire pentru lucrul la complexul S-500, care nu există încă în armată, dar pe care îl așteptăm în curând”, a spus generalul.

Acesta a menționat că militarii studiază în prezent programele de lucru cu complexele S-500 în Centrul de instrucție pentru pregătirea specialiștilor din Trupele de Rachete Antiaeriene din Gatchina (Regiunea Leningrad).

Anterior, ministrul rus al apărării, general de armată, Serghei Șoigu, a anunțat că livrarea la trupe a sistemelor de rachete antiaeriene S-500 va înceepe în anul 2020. Complexul a fost creat cu posibilitatea de funcționare în următorii 25 de ani. În presa occidentală, s-a constatat că, în cadrul testelor, noul sistem rusesc a reușit să lovească o țintă aflată la o distanță de 481,2 kilometri, ceea ce reprezintă cu aproximativ 80 de kilometri mai mult decât orice sistem de apărare antiaeriană existent în prezent.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Proiectarea sistemului de rachete antiaeriene S-500 Prometheus s-a încheiat în anul 2011, iar producerea în serie urma să înceapă în 2014, apoi în 2017 și ulterior a fost amânată pentru 2020. Mulți experți occidentali au legat aceste evoluții de problemele cu care s-au confruntat inginerii ruși în timpul dezvoltării sistemului S-500. Cu toate acestea, alți specialiști apreciază că Prometheus este deja gata, dar Kremlinul nu vrea să iasă în față cu acesta pentru a nu se pierde interesul pentru sistemul S-400, care este foarte căutat în străinătate. De exemplu, Turcia și India, pentru a achiziționa acest sistem de apărare antiaeriană, au făcut sacrificii semnificative în relațiile cu Statele Unite. Pentru a nu pune în umbră cumpărarea sistemului de tip Triumph prin apariția unor arme mai moderne și mai puternice, Federația Rusă, păstrează sistemul S-500 în secret.

Federația Rusă intenționează să integreze sietemele de rachete antiaeriene de tip S-500 Prometheus într-o rețea unică cu sistemele S-400 Triumph, S-300VM4 Antey și S-350 Vityaz, pentru a crea un sistem complex de apărare antiaeriană.

Sistemul S-500 va include:

– mijloace de conducere: punctul de conducere a luptei 85J6-1 și radarul de descoperire la distanță 60K6;

– componenta antiaeriană: punctul de comandă 55K6MA, radarul 91H6AM, instalații de lansare 51P6M, rachete 40N6M;

– componenta antirachetă: punctul de conducere a luptei 85J6-2, radarele 76T6 și 76T7, instalațiile de lansare 77P6 și rachetele antirachetă 77N6-N și 77N6-N1, unificate cu sistemul modernizat de apărare antirachetă al Moscovei de tip A-135 Amur.

Spre deosebire de racheta 40N6 de la sistemul S-400, care a fost introdusă în dotare în anul 2018 și are o bătaie de 400 de kilometri, noua rachetă 40N6M de la sistemul S-500 va avea o bătaie de 600 de kilometri.

În anul 2019, Federația Rusă va încheia dotarea trupelor proprii cu sistemul de apărare antiaeriană S-400 și va începe livrarea acestuia la export.

Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse dețin deja 27 de regimente de rachete antiaeriene S-400 Triumpf, ceea ce înseamnă 54 de divizioane, 432 de instalații de lansare și 1728 de rachete antiaeriene.

Până în prezent, Federația Rusă a încheiat trei contracte pentru livrarea la export a sistemelor de racehete antiaeriene S-400, cu China, Turcia și India. Alte 13 state, între care se află Arabia Saudită, Qatarul, Algeria, Marocul, Egiptul, Vietnamul și Irakul, manifestă interes pentru achiziționarea acestora.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s