Prima platformă purtătoare de aparate subacvatice Poseidon va fi submarinul nuclear Belgorod

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 06.03.2019, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial al Federației Ruse, că prima platformă purtătoare a aparatelor subacvatice Poseidon va fi submarinul nuclear Belgorod, Proiect 09852, care va fi lansat la apă în a doua jumătate a anului 2019.

Sursa a precizat că, după lansarea la apă la Șantierul Naval Sevmash, submarinul Belgorod va desfășura mai multe serii de teste, urmând să intre în serviciul de luptă în anul 2020. Submarinul va putea avea la bord șase aparate strategice fără pilot de tip Poseidon.

Se pare că a doua platformă purtătoare va fi submarinul Habarovsk, Proiect 09851, care este planificat să fie lansat la apă un an mai târziu, în toamna anului 2020, și să intre în compunerea flotei în 2022.

În mesajul adresat Adunării Federale pe 20 februarie, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că primul submarin purtător al aparatelor subacvatice Poseidon va fi lansat la apă în primăvara acestui an. În aceeași zi, Ministerul rus al Apărării a prezentat, pentru prima dată, un material video cu lansarea unui aparat Poseidon în acvatoriul maritim. Anterior, pe 02 februarie, șeful statului anunțase încheierea etapei decisive de testare a aparatului subacvatic. Agenția Tass a informat, după aceea, că este vorba, de fapt, despre încheierea testelor unității energetice nucleare a aparatului Poseidon, care îi asigură, practic, o bătaie nelimitată, la o viteză de peste 200 de kilometri pe oră.

Pentru prima dată în Federația Rusă s-a vorbit despre aparatul subacvatic cu reactor nuclear în martie 2018, tot în timpul unui discurs al președintelui Putin în Adunarea Federală. Aparatul fără pilot poate fi dotat cu muniție convențională sau nucleară și poate distruge obiective de infrastructură ale adversarului sau grupări navale de portavion. Pe lângă autonomia intercontinentală, aparatul subacvatic poate avea o adâncime de lucru de peste 1.000 de metri.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s