Un expert ucrainean a prezentat singurul scenariu posibil pentru revenirea Crimeii în componența Ucrainei

Potrivit publicației ucrainene Apostrof, directorul programelor militare ale Centrului Razumkov, Nikolay Sungurovsky, a precizat, pe 28.03.2019, în ce condiții ar putea Ucraina să preia din nou Crimeea.

Expertul a comentat, în special, o declarație a președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, potrivit căreia Kievul și NATO discută o platformă pentru revenirea Crimeii la statul ucrainean.

Șeful statului a promis anterior să anexeze peninsula “fără negocieri și acorduri” imediat după alegeri.

Sungurovsky a subliniat că nu se poate vorbi de o “întoarcere” a Crimeii în câteva luni sau în câțiva ani.

Potrivit expertului, peninsula va deveni ucraineană numai dacă Federația Rusă va dori să o dea înapoi. El a subliniat că nici Kievul, nici NATO nu ar îndrăzni să lupte împotriva Grupării de trupe ruse dislocate în Crimeea. “A te lupta cu această grupare înseamnă începutul unui război nuclear”, a spus Sungurovsky.

“Pentru ca Peninsula Crimeea să rămână ucraineană, ar fi fost necesară prevenirea reunificării ei cu Federația Rusă”, a concluzionat expertul.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Apreciez că evaluarea expertului ucrainean este una corectă.

Într-adevăr, singura posibilitate de revenire a Crimeii la Ucraina ar fi reprezentată de cedarea acesteia de către autoritățile ruse. Însă, este foarte puțin probabil ca acest lucru să se mai întâmple vreodată.

În timpul campaniei electorale din Ucraina, aproape toți candidații la alegerile prezidențiale au promis că vor readuce Crimeea în compunerea statului ucrainean. Însă, aceștia nici măcar nu au canale de comunicare cu reprezentanții ruși.

Pe de altă parte, SUA duce o campanie de prevenire a unei eventuale recunoașteri internaționale a apartenenței Crimeii la statul rus. În SUA a fost votată chiar o lege care interzice recunoașterea Crimeii. Numai că, peninsula nu are nevoie de nicio recunoaștere internațională. Aceasta nu este subiect de drept international, ci este subiect al Federației Ruse. În consecință, Republica Crimeea funcționează în interiorul Federației Ruse, fără să solicite niciun fel de recunoaștere internațională.

Dacă ar fi să ne referim la voința populației din peninsulă, cred că nici nu poate fi vorba de o înclinare a balanței către cei care ar dori revenirea la Ucraina. După preluarea Crimeii în primăvara anului 2014, Federația Rusă a făcut o serie de investiții fără precedent în infrastructura acesteia, iar nivelul de trai al populației a crescut.

În concluzie, se poate aprecia că Peninsula Crimeea nu-i mai poate fi luată Federației Ruse nici măcar cu forța.

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s