Federația Rusă este pregătită pentru schimbări în sfera securității în Marea Neagră

Adjunctul ministrului de externe rus, Aleksandr Grushko, a declarat, pe 03.04.2019, că Federația Rusă este pregătită pentru orice transformare în domeniul securității militare în Regiunea Mării Negre. Acesta a precizat că, în cazul în care planurile NATO vor fi puse în aplicare, Moscova își va intensifica activitatea în această regiune.

“Dacă vor fi necesare măsuri tehnico-militare suplimentare, le vom aplica. Din punct de vedere militar, suntem, desigur, pregătiți pentru orice posibilă transformare în sfera securității în această regiune”, a spus Grushko.

Declarațiile sale reprezintă o reacție la anunțul făcut de  reprezentantul permanent al SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, care a informat că Alianța intenționează să adopte un pachet de măsuri privind Marea Neagră, în timpul discuțiilor la nivelul miniștrilor de externe din statele membre, programate la Washington, în perioada 03-04 aprilie. Hutchison a explicat că pachetul prevede “intensificarea cercetării”, inclusiv pe cale aeriană, precum și intrarea mai multor nave NATO în Marea Neagră, “pentru a garanta navelor ucrainene trecerea sigură prin Strâmtoarea Kerci”.

Reprezentantul Departamentului de Stat a spus că aceste măsuri fac parte din răspunsul la provocările cu care se confruntă NATO în regiune.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Din păcate, situația de securitate din Regiunea Mării Negre continuă să se deterioreze.

Pe fondul denunțării Tratatului INF și sub pretextul sprijinirii Ucrainei, NATO, la inițiativa SUA, este pe cale să întreprindă o serie de măsuri, care vor spori tensiunile din această zonă.

Deși a fost acuzată că a militarizat în exces Crimeea și Marea Neagră, Federația Rusă mai are la îndemână o serie de măsuri de răspuns la o eventuală intensificare a prezenței navelor NATO în regiune. În primul rând, acestea vor consta în dislocarea în peninsulă a complexelor operativ-tactice de rachete Iskander-M, cu rachete de croazieră modificate, în sensul creșterii razei de acțiune. De asemenea, în Crimeea vor fi dislocate noile bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3M, care vor avea posibilitatea de a întrebuința noi rachete de croazieră, precum și rachete hipersonice Kinzhal. În același timp, nu este exclusă chiar întărirea componentei navale a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), prin redirecționarea către această zonă a unor nave de luptă, destinate inițial Flotei de Nord sau Flotei din Oceanul Pacific. Ar putea fi vorba, în prima fază, de fregate Proiect 22350.

Aceste măsuri reprezintă o consecință a noului Război Rece 2.0, care se pare că deja a fost declașat între SUA și Federația Rusă, cu sprijinul aliaților acestora.

Rămâne de văzut dacă în cadrul NATO vor fi sprijinite noile initiative americane, fiind cunoscut faptul că o serie de state, între care Germania și Franța, au rezerve față de acestea.

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s