Federația Rusă va construi în Crimeea o stație de radiolocație modernă, de tip Voronezh

Cotidianul rus Izvestia a anunțat recent, citând surse aparținând Ministerului Apărării, că Federația Rusă va construi în Crimeea o stație modernă de radiolocație. Este planificat ca aceasta să fie amplasată pe teritoriul raionului Nakhimov din Sevastopol.

Noua stație de radiolocație de tip Voronezh va urmări mișcările avioanelor și sateliților, precum și lansarea oricărei rachete balistice și de croazieră a adversarului, până în Gibraltar.

Experții militari apreciază că, în condițiile în care, situația din Orientul Mijlociu devine din ce în ce mai tensionată, Federația Rusă are nevoie de radare moderne pe direcția Mării Mediterane. Aceștia spun că deși în prezent rețeaua de stații radar de pe teritoriul Federației Ruse a fost restaurată, noua stație de tip Voronezh va întări câmpul radar unic.

Stația va fi construită pe litoral, în așa fel încât terenul să nu interfereze cu activitățile acesteia. Construirea obiectivului militar ar trebui finalizată în anul 2023.

Surse de la Ministerul rus al Apărării au declarat pentru Izvestia că, în prezent, reprezentanții militari analizează problema locației în care va fi construită în Crimeea noua stație de radiolocație de descoperire la distanță de tip Voronezh. Cu toate că teritoriul raionului Nakhimov din Sevastopol este recunoscut ca fiind cel mai potrivit pentru aceasta, locația exactă va fi aleasă după o serie de studii suplimentare. Ceea ce se știe deja este faptul că radarul va fi amplasat pe litoral, deoarece în cazul în care acesta va fi dislocat departe de zona de coastă, lucrul stației ar fi afectat de relief.

În compunerea raionului Nakhimov intră partea de nord și zona Korabelnaya din orașul Sevastopol, o serie de sate și aerodromul Belbek. Reprezentanții Ministerului Apărării au declarat că, deși în ultima perioadă zona s-a dezvoltat în mod activ, în aceasta nu există o dezvoltare urbană densă, iar în acest fel poate fi găsită cu ușurință o locație pentru noua stație de radiolocație.

Contextul internațional

Fostul șef al Direcției Principale Cooperare Militară Internațională din cadrul Ministerului rus al Apărări din perioada 1996-2001, general colonel Leonid Ivashov, a declarat pentru Izvestia că Federația Rusă are nevoie de radare moderne pe direcția Marea Mediterană.

“Situația din Orientul Mijlociu devine din ce în ce mai tensionată și de aici vine un adevărat pericol militar”, a spus acesta.

“De asemenea, NATO și-a intensificat activitățile în această direcție, iar alianța își mărește prezența în apele Mării Negre și Mării Mediterane. Trebuie să avem informații complete despre aceste amenințări”, a precizat Ivashov.

În perioada sovietică, stațiile de radiolocație de avertizare asupra unui atac cu rachete se aflau pe teritoriile Armeniei și Azerbaidjanului, iar după prăbușirea URSS acestea au rămas în afara Federației Ruse.

“Până de curând nu am acordat prea multă importanță acestui lucru, dar abordarea aceastei regiuni ca fiind una minoră a fost eronată. A venit vremea să corectăm aceste greșeli”, a concluzionat Leonid Ivashov.

Expertul militar Vladislav Shurygin consideră că, în contextul denunțării Tratatului privind rachetele cu rază scurtă și medie de acțiune, stațiile de radiolocație ale sistemului de avertizare aupra unui atac cu rachete capătă o importanță deosebită.

“În Orientul Mijlociu, nu acționează numai Forțele Navale americane. Nu trebuie să uităm de flancul sudic al NATO, de bazele militare terestre din zona Mării Mediterane”, a spus acesta.

Cele mai multe lansări de rachete în Marea Mediterană sunt efectuate de către Israel, care își testează aici sistemul său de apărare antirachetă. Ultima dată când Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au înregistrat un astfel de test a fost pe 22 ianuarie, când ținta a fost clasificată ca o rachetă balistică-țintă pentru testarea sistemului israelian de apărare antirachetă. Anterior, Ministerul rus al Apărării a mai înregistart două lansări similare, în anii 2013 și 2014.

Scutul antirachetă

Stația de radiolocație Voronezh-SM va intra în compunerea Sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete, care se dezvoltă în mod activ. Prima etapă de desfășurare a stațiilor de radiolocație din cadrul acestuia a fost încheiată la sfârșitul anului 2018. Atunci, în Mordovia a intrat în serviciul de luptă experimental noua stație dincolo de linia orizontului 29B6 Konteiner, iar anterior, în 2017 au fost finalizate trei stații de tip Voronezh.

Trebuie luate în calcul și stațiile de descoperire la distanță din generațiile anterioare aflate încă în serviciul de luptă. Este vorba de stațiile de radiolocație Daryal din Pechora, Dnepr din Regiunea Murmansk și Kazahstan, precum și Volga din Republica Belarus.

“În timpul fostei URSS, stații de radiolocație ale Sistemului de avertizare timpurie se aflau în jurul perimetrului întregii țări, însă, după dizovarea acesteia, unele dintre acestea au rămas pe teritoriile unor state noi și au fost închise”, a declarat pentru Izvestia fostul locțiitor al comandantului-șef al Forțelor Aeriene pentru Sistemul întrunit de Apărare Antiaeriană al CSI, general locotenent în rezervă Aytech Bizhev.

“Acum rețeaua de stații de radiolocație ale Sistemului de avertizare timpurie a fost restabilită de-a lungul perimetrului țării”, a spus acesta.

Noua stație din Crimeea va înlocui în serviciul de luptă stația de radiolocație sovietică de descoperire la distanță de tip Dnepr, care a fost constuită pe vârful Hersones. După dezmembrarea URSS stația arămas în Ucraina și aproximativ acum zece ani a fost închisă.

Multă vreme, construirea unei noi stații de radiolocație în Crimeea a fost împiedicată de problemele de infrastructură, a precizat pentru Izvestia o sursă din mediul militar, ținând cont de faptul că stația de tip Voronezh are nevoie de multă energie electrică, iar peninsula era deficitară la acest capitol. Însă, această problemă a fost rezolvată anul trecut, în urma trecerii în exploatare a centralelor electrice de lângă Simferopol și Sevastopol.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În prezent, componenta terestră a Sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete din Federația Rusă include o rețea formată din 13 noduri radiotehnice, aflate în structura Armatei 15 – Moscova din subordinea Comandamentului Trupelor Cosmice – Moscova.

În dotarea acestora se află atât stații de radiolocație de tip vechi: Dnepr, Daryal și Volga, dar și stații moderne de tip Voronezh, în diverse versiuni, care funcționează în paralel.

Nodurile radiotehnice sunt dislocate astfel:

– Nodul 57 Radiotehnic – Olenegorsk (Regiunea Murmansk): 5N86M Dnepr-M, 90N6 Daryal, 77IA6VP Voronezh-VP;

– Nodul 49 Radiotehnic – Balhash, Gulshad (Kazahstan): 5N86M Dnepr-M;

– Nodul 378 Radiotehnic – Pechora (Republica Komi): 5N79 Daryal, 77IA6VP Voronezh-VP;

– Nodul 474 Radiotehnic – Baranovici (Republica Belarus): 70M6 Volga;

– Nodul 571 Radiotehnic – Lekhtushi (Regiunea Leningrad): 77IA6 Voronezh-M;

– Nodul 818 Radiotehnic – Armavir (Ținutul Krasnodar): 77IA6-DM Voronezh-DM;

– Nodul Radiotehnic – Barnaul : 77IA6-DM Voronezh-DM;

– Nodul Radiotehnic – Kumak (Regiunea Orenburg): 77IA6 Voronezh-M;

– Nodul Radiotehnic – Vorkuta (Republica Komi): 77IA6 Voronezh-M;

– Nodul Radiotehnic – Pionerskiy (Regiunea Kaliningrad): 77IA6-DM Voronezh-DM;

– Nodul 36 Radiotehnic – Usolie-Sibirskoe (Regiunea Irkutsk): 5N79 Daryal, 77IA6VP Voronezh-VP;

– Nodul Radiotehnic – Eniseysk (Ținutul Krasnoyarsk): 77IA6-DM Voronezh-DM;

– Nodul Radiotehnic – Sevastopol (Republica Crimeea): 5N86 Dnepr.

Ultimul dintre acestea, aflat în Golful Kazacha din Sevastopol, nu este operațional și urmează să fie înlocuit cu noua stație Voronezh-SM.

Sursa: iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s