Federația Rusă a testat o versiune modernizată a complexului de rachete antiaeriene Pantsir

Comandantul Trupelor de Apărare Antiaeriană și Apărare Antirachetă și locțiitor al comandantului Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, general locotenent Iuri Grehov, a declarat, pe 06.04.2019, la o emisiune a postului de radio Ecoul Moscovei, că, în luna martie, în poligonul Ashuluk din Regiunea Astrakhan, a fost testat noul complex de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-SM.

“Complexul Pantsir-SM a demonstrat o eficiență foarte mare în ceea ce privește țintele de tip quadcopter”, a precizat Grehov.

O particularitate a complexului Pantsir-SM constă într-o nouă stație de observare polivalentă, dotată cu un set de antene fazate. Datorită acestui fapt, radarul poate detecta ținte la o distanță maximă de 75 de kilometri.

Noul complex Pantsir-SM este dezvoltat pentru Forțele Armate ale Federației Ruse, în scopul înlocuirii complexelor Pantsir-S1 aflate în înzestrare. În noua versiune, complexul va primi o rachetă nouă, cu viteză mare și cu bătaie crescută de două ori, la 40 de kilometri. Complexul Pantsir este destinat pentru apărarea apropiată a obiectivelor civile și militare, inclusiv a complexelor de apărare antiaeriană cu rază mare de acțiune.  

Comentariu remnmilitaryblog.com: În cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, complexele Pantsir-S1 sunt întrebuințate, de regulă, în tandem cu sistemul de rachete antiaeriene S-400, pentru protecția acestora. Toate regimentele de rachete antiaeriene, care dispun, cu mici excepții, de două divizioane de complexe S-400, au un divizion de complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1.

În ultima perioadă, complexul a fost introdus și în dotarea Trupelor de Apărare de Coastă, de exemplu la Flota rusă din Marea Neagră.

Probabil, modernizarea complexului s-a făcut ținând cont de lecțiile învățate în timpul conflictului din Siria.

Complexul Pantsir-S1, aflat atât în dotarea structurilor ruse, cât și în înzestrarea armatei siriene s-a dovedit destul de vulnerabil. Potrivit unor materiale video publicate pe Internet, în timpul unui atac al avioanelor israeliene F-16 și F-15, a fost distrus un complex Pantsir-S1 al armatei siriene.

În ultimul timp, complexul Pantsir-S1 s-a specializat în distrugerea aparatelor de zbor fără pilot, fiind denumit chiar “ucigașul de drone”.

Pentru complexul Pantsir se dezvoltă și o rachetă nouă, hipersonică, ce va putea să distrugă ținte de mare viteză, la distanțe de până la 60 de kilometri.

Țintele de tip quadcopter sunt aeronave multirotor, care sunt ridicate și propulsate de patru rotoare. Quadcopters sunt clasificate ca nave cu rotor, spre deosebire de aeronave cu aripi fixe, deoarece ridicarea lor este generată de un set de rotoare (elice orientate vertical). Quadcopters utilizează, în general, două perechi de elice fixe: două în sens orar (CW) și două în sens invers acelor de ceasornic (CCW).

Surse: tass.ru, ria.ru, politros.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s