Flota rusă din Marea Neagră monitorizează exercițiul NATO “Scutul mării-2019”

Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse a anunțat, pe 08.04.2019, că Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) monitorizează exercițiul NATO Scutul mării-2019, care a început în Marea Neagră.

“În scopul reacționării operative în cazul apariției unor situații neprevăzute, forțele și mijloacele FRMN întreprind un complex de măsuri pentru controlul activităților navelor NATO”, se arată în comunicatul de presă.

În raioanele indicate din raionul Mării Negre a fost organizat serviciul navelor de cercetare, al grupărilor navale de asalt, al complexelor de rachete de coastă Bastion și Bal, precum și al avioanelor Aviației Navale, au precizat reprezentanții Centrului Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse.

Potrivit datelor deținute de către centru, exercițiul NATO Scutul mării-2019 se desfășoară în partea de sud-vest a Mării Negre. La acesta participă nave și aviația din SUA, Bulgaria, Grecia, Canada, Olanda, România și Turcia, în cooperare cu reprezentanți ai Forțelor Navale ale Georgiei și Ucrainei.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Este de remarcat faptul că în monitorizarea exercițiului NATO din Marea Neagră sunt implicate toate cele trei componente ale FRMN: navală, aeriană și terestră. Acest lucru confirmă importanța pe care partea rusă o acordă unor evenimente de acest gen.

Pe de o parte, reprezentanții ruși intenționează să obțină o serie de informații despre mijloacele participante la exercițiu din statele membre NATO și despre procedurile utilizate de Alianță în cadrul operațiilor navale, iar pe de altă parte încearcă să prevină dezvoltarea acestora într-un eventual conflict armat în regiune. Din experiența proprie, Federația Rusă știe că unele activități de pregătire pentru luptă de amploare se pot transforma în acțiuni ofensive pentru atingerea unor scopuri politico-militare (vezi invazia rusă în Georgia din august 2008).

Probabil, în aceste zile, Federația Rusă va organiza și ea activități în Marea Neagră, în contrapartidă la exercițiul NATO aflat în curs de desfășurare.

De la intrarea navelor NATO în Marea Neagră, Federația Rusă a desfășurat o serie de activități în Crimeea, în Ținutul Krasnodar și în Marea Neagră, care pot fi interpretate ca un răspuns la prezența forțelor alianței în regiune.

Surse: militarynews.ru, mil.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s